Σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει στις 4 Ιανουαρίου θα αποφασιστεί η επιστροφή των μαθητών στα σχολείων.

 

Το παραπάνω προκύπτει ως αποτέλεσμα εντονότατου προβληματισμού με το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΙ, όπως αυτό προκύπτει από την συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη, να είναι το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων με προτεραιότητα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στις 8 Ιανουαρίου.

 

Αναλυτικότερα, συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών και των μελών της επιτροπής φαίνεται να προτάσσει αυτό το σενάριο ενώ επικρατεί έντονος προβληματισμός όσον αφορά το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή των Γυμνασίων και των Λυκείων – με τα Λύκεια δε να αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή προβληματισμού καθώς ο βαθμός της μεταδοτικότητας σε αυτά, φαίνεται μεγαλύτερος και η τήρηση των μέτρων ενδεχομένως δεν γίνεται κατά γράμμα.

 

Σχεδόν οι μισοί Λοιμωξιολόγοι- μέλη της επιτροπής, σύμφωνα τις προαναφερθείσες πληροφορίες, ζήτησαν να καταγράψουν και να εξετάσουν διεξοδικά και άλλα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι το άνοιγμα και για αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης θα είναι ασφαλές.

 

Σημειώνεται πως υπήρξαν, όπως φαίνεται και κάποιες μεμονομένες φωνές που τάχθηκαν υπέρ του «οριζόντιου ανοίγματος» όλων των βαθμίδων στις 11 ή 15 Ιανουρίου.

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία θα ληφθούν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού. Τόσο οι λοιμωξιολόγοι όσο και η κυβέρνηση περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες στα μέτρα της Πρωτοχρονιάς - εάν δηλαδή θα έχουν μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων - και τότε να καταλήξουν στις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα πάρει και την τελική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων.