Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να καταθέσουν οι δικαιούχοι τις αιτήσεις τους.

 

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η πλατφόρμα του επιδόματος θέρμανσης θα παραμείνει ανοικτή και τον Ιανουάριο, για παραγγελίες που θα έχουν γίνει έως τις 31/12, και θα αφορούν αγορές - πληρωμές μέχρι τις 30 Απριλίου.

 

"Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι το σύστημα θα ανοίξει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και θα ολοκληρωθούν το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου. Όπως φαίνεται κάποια πράγματα θα αλλάξουν, όπως οι τέσσερις ζώνες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Τα κριτήρια θα επιλέγονται ανάλογα με την θερμοκρασία σε περιοχές. Για παράδειγμα η Καβάλα μπορεί να είναι χωρισμένη σε πολλές περιοχές", είπε στο KavalaNews.GR ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος.  

 

Το επίδομα θέρμανσης για την φετινή χειμερινή περίοδο θα είναι διευρυμένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Εκτός από τους δικαιούχους που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, το φετινό επίδομα θέρμανσης  θα λάβουν και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο, υγραέριο, αλλά και τα νοικοκυριά ορεινών περιοχών που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή pellet

 

Θα επιδοτείται φέτος και το υγραέριο, η γνωστή «μπουκάλα» που χρησιμοποιούν αρκετές σόμπες, ενώ τα χρήματα που καταβάλλονται θα ξεκινούν από 64 ευρώ και θα φτάνουν ως τα 650 ευρώ
 

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι πρότινος, όπου η χώρα ήταν χωρισμένη σε τέσσερις ζώνες με συντελεστές για το επίδομα θέρμανσης, πλέον θα καταβάλλεται ανά περιοχή. Έτσι, θα υπάρξουν πλέον 13.549 περιοχές με διαφορετικά ποσά. Εξυπακούεται πως περιοχές όπως η Φλώρινα, η Κοζάνη, τα Γρεβενά κ.ά. θα έχουν τον υψηλότερο συντελεστή, αφού εκεί καταγράφονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.
 

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

 

Με τη σχετική απόφαση, στη λίστα των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης - εκτός από τους δικαιούχους που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης θα προστεθούν όσοι χρησιμοποιούν:
 

- φυσικό αέριο

 

- υγραέριο

 

- καυσόξυλα ή pellet (για ορεινές περιοχές, πληθυσμιακό όριο 2.500)

 

Επίδομα ανάλογα τον καιρό

 

Το επίδομα, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600 - 700 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους.

 

Για να γίνει πιο δίκαιη η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης το υπουργείο Οικονομικών χώρισε τις περιοχές της χώρας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, που επικρατούν σε αυτές (σε 200.000 τετραγωνάκια 750Χ750 μέτρα).

 

Η λογική είναι πως το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.

 

Προϋποθέσεις

 

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

 

- Για να πάρει κάποιος το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να βάλει το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάβει.

 

- Επίσης, τα χρήματα που θα πάρει πρέπει να τα ξοδέψει, αλλιώς τα επιστρέφει.
 

Εισοδηματικά κριτήρια

 

- Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

 

- Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

 

- Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
 

Σε ότι αφορά τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ο κ. Πούλος σημείωσε πως: "πολλοί καταναλωτές έχουν προμηθευτεί από το τέλος της προηγούμενης περιόδου. Είμαστε πολύ κάτω σε σχέση με τέτοια εποχή τα προηγούμενα χρόνια".