γράφει ο 

Κώστας Κατσιμίγας

 

Το κείμενο το ανέβασα πριν από τρία χρόνια. Αλλά επειδή "Επανάληψις, Μήτηρ Πάσης Μαθήσεως" το επαναλαμβάνω και σήμερα. Αξίζει τον κόπο να το μάθουν και οι νεώτεροι φίλοι μου στο facebook!!!!

 

Σαν σήμερα (13 Δεκεμβρίου 1967) πριν από πενηντατρία ακριβώς χρόνια η Κομοτηνή και η Καβάλα πρωταγωνίστησαν στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

 

Σαν σήμερα πραγματοποιήθηκε το βασιλικό αντιπραξικόπημα που επιχείρησε ανεπιτυχώς να ανατρέψει το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου του 1967, δηλαδή το καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε μετά το πραξικόπημα ομάδας επίορκων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού οι οποίοι κατέλυσαν την έννομη συνταγματική τάξη.

 

Ο νεαρός βασιλιάς Κωνσταντίνος και η μητέρα του Φρειδερίκη είχαν φροντίσει προηγουμένως, με αντισυνταγματικές παρεμβάσεις τους, να αποδομήσουν το κοινοβουλευτικό καθεστώς της χώρας και αρχικά συμμάχησαν με το δικτατορικό καθεστώς το οποίο και αποδέχτηκαν.

 

Στη συνέχεια όμως υπήρξε ρήξη και η βασιλική οικογένεια οργάνωσε αντιπραξικόπημα στηριζόμενο στις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της Θράκης. Στην Κομοτηνή εκείνη την εποχή είχε έδρα η πανίσχυρη 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία υπό τον Στρατηγό Ανδρέα Έρσελμαν. Η βασιλική οικογένεια κατέφυγε στην Καβάλα αναμένοντας εξελίξεις.

 

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως θα επιθυμούσε η ελληνική βασιλική αυλή. Δυνάμεις της 16ης Μεραρχίας της Αλεξανδρούπολης δεν υπάκουσαν και κινήθηκαν προς Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη. Ύστερα από καταιγισμό πυρών στη πόλη της Κομοτηνής και με τρεις νεκρούς στρατιώτες, τη νύχτα της 13ης Δεκεμβρίου 1967 κατελήφθη το αρχηγείο του βασιλικού αντιπραξικοπήματος που δεν ήταν άλλο από το Διοικητήριο της 20ης ΤΘ Μεραρχίας στη Κομοτηνή, το γνωστό στρατιωτικό Διοικητήριο στη Λεωφόρο Ηρώων.

 

Τη στιγμή της σύλληψης του Έρσελμαν και των συνεργατών του, η βασιλική οικογένεια, στο αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα στην Καβάλα, επιβιβαζόταν σε αεροπλάνο της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, μια ντακότα DC3 και αναχώρησε για τη Ρώμη. Ήταν η αρχή του τέλους της Μοναρχίας στην Ελλάδα.

 

Το δικτατορικό καθεστώς πραγματοποίησε δημοψήφισμα το 1973 με συντριπτικό ποσοστό 92% υπέρ της κατάργησης της Μοναρχίας. Το αποτέλεσμα όμως αμφισβητήθηκε και με δεύτερο δημοψήφισμα μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το Δεκέμβριο του 1974 ο ελληνικός Λαός με ποσοστό 69,2% αποφάσισε για το οριστικό τέλος της Μοναρχίας στην Ελλάδα….