Στον «πυρετό» του click away μπήκαν από την Κυριακή (13/12) έμποροι και καταναλωτές. Στην Καβάλα, κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής η αγοραστική δύναμη κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. 

 

Στην Καβάλα αρκετά ήταν τα καταστήματα που επέλεξαν να μείνουν κλειστά. Όσοι έβαλαν το κλειδί στην πόρτα περίμεναν καρτερικά τους πελάτες, κατόπιν πάντα ραντεβού, ώστε να κάνουν "σεφτέ". Βέβαια η βροχή που έπεφτε στο μεγαλύτερο διάστημα του πρωινού συνέβαλλε στο να κλείσει η μέρα με αρνητικό πρόσημο. 

 

Ένα από τα χαρακτηριστικά ήταν ότι κάποιες από τις επιχειρήσεις που άνοιξαν είχαν μέχρι και τοποθετημένες προειδοποιητικές κορδέλες στην πόρτα, ώστε να μην μπορεί να μπει κάποιος πελάτης "απροειδοποίητα". 

 

"Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε η εφαρμογή του click away τόνισε ότι δεν είναι κάτι εφαρμόσιμο. Οι πρώτες μέρες είναι αναγνωριστικές, έτσι νομίζω θα πάμε μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας. Το click away δεν θα λειτουργήσει ούτε στο 10% σε σχέση με την πραγματική κίνηση αν ήταν η αγορά ανοιχτή. Οφείλουμε όμως να πειθαρχήσουμε για ακόμα μία φορά. Οι έμποροι είμαστε ίσως η μόνη τόσο πειθαρχημένη ομάδα που έχει τραβήξει τα περισσότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες. Θα πρέπει η κυβέρνηση να δει τα αντισταθμιστικά οφέλη ώστε να μπορέσουν όλοι να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους", είπε στο KavalaNews.GR ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης.  

 

Οι κανόνες για το click away

 

- Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που θα ανοίξουν με τη μέθοδο του click away και οι πελάτες που θα προσέρχονται σε αυτές καλούνται να τηρούν τους εξής κανόνες:

 

-Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους με click away να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

 

αναμονή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά και σε αντίθετη περίπτωση θα υποβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο.

 

-Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αποδεικτικό έγγραφο της αγοράς, έχοντας στείλει SMS με τον κωδικό 2.

 

-Η παραλαβή θα γίνεται μόνο από την είσοδο του καταστήματος και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS. Η «ουρά» έξω από το κατάστημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα εννιά άτομα, ενώ θα πρέπει να τηρείται μεταξύ των πελατών απόσταση δύο μέτρων.
 

Στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τα παραπάνω μέτρα προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα και λουκέτα, ως εξής:

 

-Για τις επιχειρήσεις, σε περίπτωση παρουσίας κοινού εντός των καταστημάτων προβλέπεται πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημερολογιακές ημέρες.

 

-Για τους καταναλωτές, σε περίπτωση παρουσίας εντός καταστήματος προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη επίδειξης εντύπου προαγοράς ή SMS του προμηθευτή προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.
 

Σημειώνεται ότι παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από όλους, εργαζομένους και καταναλωτές, εντός και εκτός καταστημάτων.

 

Πώς θα λειτουργεί το click away

 

Όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης περιγράφοντας το click away αυτό θα λειτουργεί ως εξής:

 

- Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του είτε μέσω του e-shop του καταστήματος οπότε και θα πληρώνει ηλεκτρονικά είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας από το κατάστημα και πληρωμής με pos έξω από το κατάστημα με ασύρματο μηχάνημα.

 

- Ο πελάτης πρέπει να έχει ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή αποστολής μηνύματος SMS που θα έχει επωνυμία επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα της παράδοσης-παραλαβής της παραγγελίας.

 

Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο και όχι παρέες ή οικογένειες.

 

Δείτε Φωτογραφίες: