Τους λόγους για τους οποίους δεν πέτυχε το δεύτερο lockdown εξήγησαν στην τηλεοπτική εκπομπή Αντιθέσεις του Κρήτη TV διακεκριμένοι επιστήμονες, μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη

 

Περιγράφουν το πώς ακριβώς δομήθηκε ο μηχανισμός αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ελλάδα και ποια είναι τα τρωτά του σημεία, αναλύοντας τα έως τώρα λάθη που οδήγησαν σε αδιέξοδες καταστάσεις

 

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το lockdown δεν έχει έως τώρα τα αναμενόμενα αποτελέσματα διότι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε να βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα. 

 

Τέτοια είναι τα στοιχεία κινητικότητας καθώς και η ακριβής εικόνα για το πόσα ήταν τα κρούσματα πριν από την 2η καραντίνα, όπως αναφέρουν ο  Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δ.Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας καθώς και η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής. 

 

Τριπλάσιοι οι αστυνομικοί έλεγχοι από τα τεστ!

 

Δείτε το ενδιαφέρον απόσπασμα στο οποίο επίσης γίνεται αναφορά στη σύγκριση των ελέγχων από όπου προκύπτει ότι οι αστυνομικοί έλεγχοι που διενεργούνται είναι τριπλάσιοι σε σχέση με τα τεστ.  

 

 

 

Ανύπαρκτη ιχνηλάτηση ή με μεγάλες καθυστερήσεις

 

Ο ερευνητής στα Πανεπιστήμια Πατρών και Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, αμφισβητεί τη μέθοδο που ακολούθησε αρχικώς ο ΕΟΔΥ προκειμένου να έχει επιτυχία η ιχνηλάτηση. 

 

«Κακώς ο ΕΟΔΥ ανέλαβε τα πάντα» είπε, αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παντελούς έλλειψης επιδημιολογικής παρατήρησης.

 

 

 

Χωρίς επαρκή ενημέρωση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος σημειώνει ότι μεγάλο μέρος της αντιμετώπισης της πανδημίας ανατέθηκε στην Πολιτική Προστασία και ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για πολύ καιρό δεν είχε επαρκή ενημέρωση

 

 

Από τον Γενάρη ζητούσαν συνταγογράφηση των τεστ

 

Ο ίδιος αναφέρεται και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση που είχαν κάνει οι ειδικοί ήδη από τον περασμένο Γενάρη, όταν ζητούσαν να είναι εφικτή η συνταγογράφηση των τεστ αλλά τελικώς επιλέχθηκε ο κόσμος να πληρώνει υπέρογκα ποσά στα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια από τον περασμένο Μάρτη μέχρι και σήμερα. 

 

 

Δεν τους δίνεται η εικόνα ανά νομό!

 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν τους δίνονται λεπτομερή δεδομένα της κατάστασης ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για την επιδημιολογική επιτήρηση. 

 

«Προφανώς θα θέλαμε πιο λεπτομερή δεδομένα» επισημαίνει ο κ. Βατόπουλος και διευκρινίζει ότι αυτό που λείπει από την Επιτροπή είναι το τι γίνεται σε κάθε νομό. 

 

«Την εικόνα αυτή έχει η Πολιτική Προστασία. Τέτοια λεπτομερή δεδομένα δεν έρχονται στην Επιτροπή» λέει χαρακτηριστικά.  

 

 

 

 

Δεν εισακούστηκαν οι οδηγίες για τη Θεσσαλονίκη

 

Αίσθηση προκαλεί η παραδοχή του μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ότι οι ειδικοί είχαν ζητήσει πιο αυστηρά μέτρα για περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί «πιο χαλαρά»

 

«Δεν κυβερνάει η Επιτροπή» λέει χαρακτηριστικά αλλά στην ερώτηση ότι για τις αποφάσεις της, η κυβέρνηση επικαλείται την Επιτροπή απαντάει ότι «αυτό είναι μία άλλη ιστορία».

 

 

 

Οι ειδικοί καλούνται να κάνουν προτάσεις χωρίς να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα

 

Από τα λεγόμενα του κ. Βατόπουλου προκύπτει ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, δηλαδή η ομάδα των ειδικών, ακόμη και σήμερα δεν έχει σαφή και λεπτομερή εικόνα για πολλές κρίσιμες παραμέτρους του προβλήματος. 

 

 

Μπορείτε να παρακολούθησετε ολόκληρη την εκπομπή ΕΔΩ