Συνολικά, 110 καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην αγορά των εποχικών ειδών θα ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, και θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο. Ωστόσο στην Καβάλα δεν υπάρχει κάνενα τέτοιου είδους κατάστημα. 

 

Mόλις 110 τα καταστήματα εποχικών ειδών

 

Μιλώντας στο  Μega, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα εποχικά καταστήματα είναι λίγα στον αριθμό, συγκεκριμένα μόλις 110 σε όλη την Ελλάδα και δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό φορτίο, που παραμένει επιβαρυμένο.

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι αυτά τα καταστήματα έπρεπε να ανοίξουν, καθώς πολλά από τα είδη τους δεν μπορούν να πωληθούν τού χρόνου, όπως για παράδειγμα τα στολίδια πού γράφουν 2021. Πρόσθεσε όμως ότι «εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα τα ξανακλείσουμε» ενώ προειδοποίησε για τσουχτερά πρόστιμα και αφαίρεση αδείας για τους παραβάτες. Επίσης, διευκρίνισε ότι όσα καταστήματα έχουν και παιχνίδια και στολίδια, δεν ανοίγουν.

 

"Στην Καβάλα δεν έχουμε τέτοιο κατάστημα. Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την απόφαση. Είναι κάποιοι συνάδελφοι (10-15 καταστήματα) στην πόλη που έχουν επενδύσει, έχουν γεμίσει εμπορεύματα με χριστουγεννιάτικα είδη και πιστεύοντας ότι δεν θα επιβληθεί lockdown όπως την άνοιξη, πόνταραν σε αυτό. Με έκπληξη είδαμε ότι αυτά τα καταστήματα δεν συμπεριλαμβάνονται στα εποχικά, παρά μόνο αυτά που κάνουν μία συγκεκριμένη δραστηριότητα τον χρόνο", είπε στο KavalaNews.GR ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης

 

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε χθες το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, καθώς και για την πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

 

"Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Από τη στιγμή που θέλουν να ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα, να μην επιτραπεί στα σούπερ μάρκετ να έχουν αυτού του είδους τα προϊόντα ή να επιτρέψει και σε αυτά τα λίγα καταστήματα που έχουν χριστουγεννιάτικα προϊόντα να τα πωλούν. Είναι ελάχιστα καταστήματα στην Καβάλα. Είναι μία άδικη απόφαση και ζητάμε να την πάρει πίσω ο υπουργός και να συμπεριλάβει και τα καταστήματα που πωλούν εποχικά προϊόντα με κάποιους ΚΑΔ δευτερεύοντες", επισημαίνει ο κ. Κελγιώργης.  

 

"Πληγωμένο" το λιανεμπόριο

 

Όταν ανοίξει το λιανεμπόριο το σίγουρο είναι ότι θα βρει τους καταστηματάρχες "πληγωμένους" οικονομικά μετά το παρατεταμένο lockdown, με τον γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας να τονίζει πως: "Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των αγορών και για τις επιχειρήσεις είναι το 30-40% του ετήσιου τζίρου.  Αν ανοίξουμε μετά τις 14 έχει φύγει ο μισός μήνας". 

 

Θα ακολουθήσουν παιχνιδάδικα, βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια

 

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι μόλις το επιτρέψει η πανδημία, τα επόμενα καταστήματα που σχεδιάζεται να ανοίξουν είναι όσα πωλούν παιχνίδια, βιβλία, κομμωτήρια, ανθοπωλεία.