Είναι γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίθηκε επάξια και με αυταπάρνηση στη διαχείριση της πανδημίας του COVID-19, τόσο κατά την πρώτη φάση της, όσο και σήμερα που διανύουμε το δεύτερο και πιο επιθετικό κύμα της. 

 

Σε ανακοίνωση του η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Καβάλας αναφέρει:

 

"Παρότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί δημοσίως ότι θα αναγνωριστεί έμπρακτα η προσφορά των υγειονομικών που υπηρετούν το ΕΣΥ, παρότι η ίδια η Κυβέρνηση δια των στελεχών της έχει επανειλημμένως παραδεχτεί την συμβολή τους στην πρωτοφανή κρίση Δημόσιας Υγείας που αντιμετωπίζει η Χώρα μας και παρότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει δεσμευθεί για την στήριξη τους και την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. ενώπιον του ελληνικού Κοινοβουλίου, μέχρι σήμερα εκτός από χειροκρότημα, δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα αίτημά τους και δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική ηθική, μισθολογική ή άλλη ανταμοιβή τους. 

 

Πέρα από τους εργαζομένους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας βρίσκονται και εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, το ΕΚΑΒ, τις Μονάδες Πρόνοιας, τις κοινωνικές δομές, τις υπηρεσίες και τα κοινωνικά προγράμματα των Δήμων, το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΗΦΗ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, κ.λ.π. που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους υπό δυσχερέστατες συνθήκες, διακινδυνεύοντας την ίδια τους την υγεία. 

 

Ο πατριωτισμός που επιδεικνύουν, ο ανθρωπισμός προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο και η συνεχής επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της απειλής και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας τους αναδεικνύουν  ως πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς και ατομικής ευθύνης και εξυψώνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας ως πρώτιστο κοινωνικό αγαθό που οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε, σε πείσμα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων κάποιων που πολέμησαν τον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Ως πραγματικά ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης του τεράστιου έργου των λειτουργών Υγείας που επιδεικνύουν ύψιστη προσήλωση και αυτοθυσία στο έργο προστασίας της Δημόσιας Υγείας καθώς και των λειτουργών της πολιτικής προστασίας, της ασφάλειας των πολιτών και της Χώρας, οι  Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν τροπολογία στο υπό συζήτηση σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» με θέμα την ένταξη στον Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, όπως προβλέπεται από τον ν. 3863/2010 και την χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων 2020 στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και εν γένει στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού,  ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς τους.

 

Σημειώνουμε πως είναι η τρίτη φορά που καταθέτουμε την εν λόγω τροπολογία από τον Μάρτιο του 2020 αλλά δυστυχώς τις προηγούμενες φορές δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση".