Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να κάνουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

 

Φέτος θα επιδοτηθούν για πρώτη χρονιά εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και το υγραέριο. Επίσης, θα επιδοτηθούν τα ξύλα και το πέλετ αλλά μόνο για τους δικαιούχους που μένουν σε ορεινά χωριά με έως 2.500 κατοίκους. Δεν θα επιδοτείται η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

«Προς το τέλος Νοεμβρίου αρχές Δεκεμβρίου περιμένουμε να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης και η πληρωμή θα γίνει τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου. Σχεδιάζονται να αλλάξουν αρκετά γύρω από το επίδομα. Ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις γιατί οι πολίτες που καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης είναι οι μόνοι στους οποίους επιβάλλονται υψηλοί φόροι κατανάλωσης. Οι πολίτες της Καβάλας, της Δράμας, της Ξάνθης δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο», είπε στο KavalaNews.GR ο πρόεδρος βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος

 

Ο κ. Πούλος συμμετείχε τις προηγούμενες μέρες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του γενικού γραμματέα της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή και όπως σημείωσε τηρούν σιγή ιχθύος: «Δεν είναι σίγουροι αν θα προλάβουν να υλοποιήσουν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί. Δεν μπορώ να πω τίποτα σίγουρο σχετικά με το ποσό του επιδόματος στο νομό».

 

Καταργούνται οι 4 ζώνες  - επιδότηση ανάλογα τη θερμοκρασία

 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη φέτος καταργούνται οι 4 ζώνες και θα επιδοτηθούν οι δικαιούχοι ανάλογα με την θερμοκρασία που κάνει στη περιοχή που διαμένουν. Η επιδότηση θα ξεκινά από τα 80 ευρώ και θα φθάνει ακόμη και τα 600 με 700 ευρώ με το συνολικό διαθέσιμο κονδύλι να κυμαίνεται από τα 84 έως τα 94 εκατ. ευρώ. Θα υπάρχει για κάθε ζώνη ένας συντελεστής που θα πολλαπλασιάζεται με το ποσό του επιδόματος. Οι συντελεστές, που θα είναι συνάρτηση της θερμοκρασίας που κάνει σε κάθε περιοχή, θα μπορούν να είναι διαφορετικοί ακόμη και όταν πρόκειται για παράδειγμα για ένα χωριό το οποίο εκτείνεται σε διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα. Δηλαδή ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει σε μια περιοχή θα διαμορφώνεται και το επίδομα θέρμανσης.

 

Για να μπορέσουν οι δικαιούχοι να λάβουν το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες ή μεγαλύτερες με το διπλάσιο του επιδόματος. Οι δαπάνες θα μπορούν να γίνουν έως τον Απρίλιο ενώ η καταβολή επιδόματος θα γίνει προκαταβολικά έως το τέλος Δεκεμβρίου. Όσοι λάβουν την επιδότηση και δεν προχωρήσουν σε αγορές θα πρέπει να επιστρέψουν την επιδότηση.

 

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

 

Τα επιδόματα θέρμανσης θα τα λαμβάνουν μόνο όσοι πληρούν τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

 

- Άγαμοι: Εισόδημα έως 12.000 ευρώ και περιουσία έως 130.000 ευρώ.*Έγγαμοι με παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο και περιουσία έως 250.000 ευρώ.

 

- Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ για 1 παιδί συν 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο και περιουσία έως 250.000 ευρώ.

 

Οι τιμές στο νομό Καβάλας

 

Η διαθεσιμότητα είναι υποτονική εξαιτίας και των καιρικών συνθηκών, με τους καταναλωτές να έχουν πετρέλαιο στις δεξαμενές τους από πέρυσι. Ο μέσος όρος πανελλαδικά υπολογίζεται στα 0,81 ευρώ το λίτρο. Στο νομό Καβάλας οι τιμές την Πέμπτη 19/11/2020 κυμαίνονται από 0,75€ έως 0,86€ ανά λίτρο (στη Θάσο από 0,78 έως 0,85€ ανά λίτρο).

 

Ο κ. Πούλος επίσης σημείωσε ότι «ίσως δούμε αυξήσεις και είναι μία καλή περίοδος να προμηθευτούν οι καταναλωτές πετρέλαιο».