Επιδεινώνεται κάθε μέρα που περνά η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καβάλας το οποίο δέχεται τεράστιες πιέσεις από τις εισόδους ασθενών σε συνδυασμό και με την ανάγκη για τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων. 

 

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής έγιναν πολλές διακομιδές ασθενών με ασθενοφόρο και σε αρκετές περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν γίνονταν απευθείας δεκτοί στο νοσοκομείο. 

 

Έπρεπε να περιμένουν έως και μία ώρα μέσα στο ασθενοφόρο μέχρι να αδειάσει κρεβάτι! 

 

Η κατάσταση επιβαρύνει και το ΕΚΑΒ 

 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στο σημείο και τα οχήματα του ΕΚΑΒ, το οποίο κάνει τον δικό του αγώνα δρόμου ώστε να προλάβει όλα τα περιστατικά. 

 

Προστριβές και ένταση υπάρχουν διαρκώς κι έρχονται να προστεθούν στο μεγάλο στρες των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας, γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, διοικητικών, πληρωμάτων ασθενοφόρων, διασωστών κλπ. 

 

Το νοσοκομείο έφτασε πλέον στα όριά του 

 

Αιτία για αυτές τις μεγάλες «ουρές» ήταν το γεγονός ότι γέμισε η αίθουσα βραχείας νοσηλείας με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να έχει «εγκλωβισμένους» ασθενείς στα ασθενοφόρα και να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει άλλα περιστατικά.

 

Εκτός από τις διακομιδές, το σύστημα επιβαρύνεται σε χρόνους και από τις ανάγκες τακτικών απολυμάνσεων κατά τις οποίες αίθουσες όπως αυτή της βραχείας νοσηλείας πρέπει να εκκενωθεί. 

 

«Καθημερινός αγώνας» 

 

Τα περιστατικά επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο KavalaNews.GR ο διοικητής του νοσοκομείου Ντίνος Κλειτσιώτης ο οποίος είπε μεταξύ άλλων «πήγανε σήμερα πολλούς ασθενείς. Δυστυχώς. Υπάρχει καθυστέρηση. Ακολουθείται μία διαδικασία, όπως η απολύμανση του χώρου. Οι γιατροί μας δίνουν έναν καθημερινό αγώνα».

 

Χωρίς κρεβάτι εδώ κι ένα 48ωρο η ΜΕΘ COVID

 

Υπενθυμίζεται ότι το Νοσοκομείο Καβάλας έχει «φρακάρει» από σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού καθώς η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τον ιό (ΜΕΘ COVID) έχει γεμίσει ήδη από την περασμένη Παρασκευή

 

Οι 12 κλίνες είναι γεμάτες και δεν υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης άλλου περιστατικού. 

 

Έψαχναν ΜΕΘ για Καβαλιώτη σε όλη τη βόρεια Ελλάδα

 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 15/11 όταν ένας Καβαλιώτης ασθενής χρειαζόταν επειγόντως κρεβάτι εντατικής και κινήθηκαν οι διαδικασίες, αρχικώς για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο Ξάνθης

 

Τελικά, ούτε το νοσοκομείο της γειτονικής πόλης μπόρεσε να εξυπηρετήσει και ο ασθενής μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο οδεύει επίσης προς «φρακάρισμα». 

 

Κορωνοκλινική: συνεχώς προσθέτουν κρεβάτια, συνεχώς γεμίζει 

 

Στα όριά της πλησιάζει και η Κορωνοκλινική του Νοσοκομείου Καβάλας, η οποία άρχισε με 38-40 κρεβάτια, έφτασε σε σημείο να τα διπλασιάζει μέσα σε λίγες ημέρες σε 78 κι έχει φτάσει σήμερα στα 122 κρεβάτια. 

 

Την Κυριακή 15/11 ήταν κατειλημμένα τα 95 από αυτά (82 ήταν το Σάββατο) και οι ρυθμοί αύξησης των ασθενών δείχνουν ότι θα έχουν γεμίσει μέσα στα επόμενα 24ωρα

 

Ο διοικητής του Νοσοκομείου δήλωσε πως «υπάρχει σχέδιο για να εκκενωθεί κι άλλη κλινική ώστε να προστεθούν κι άλλα κρεβάτια».

 

Σήμερα (15/11) το νοσοκομείο Καβάλας έβγαλε 80 τεστ κορωνοϊού και τα 22 ήταν θετικά.

 

Γεμάτη η ΜΕΘ του νοσοκομείου Δράμας

 

Την ίδια ώρα στην γειτονική Δράμα περίπου 100, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω, ήταν μέχρι το Σάββατο ο αριθμός των νοσηλευόμενων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας με Covid-19.

 

Σύμφωνα με το ergasia-press.gr για τη νοσηλεία των ασθενών χρησιμοποιούνται 3 κλινικές του Νοσοκομείου, το οποίο με συνεχείς αναδιατάξεις όσον αφορά τη διαχείριση των χώρων του προσπαθεί να καλύψει την αυξημένη προσέλευση πολιτών που νοσούν από κορωνοϊό.

 

Πολύς κόσμος είναι με ηπιότερα συμπτώματα σε κατ΄οίκον απομόνωση. Σημαντικός αριθμός Δραμινών ασθενών έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Καβάλας και Σερρών. Πρόκειται για ασθενείς που χρειάζονται εντατικότερη παρακολούθηση, όχι όμως διασωλήνωση, για την οποία επιλέγεται η Αλεξανδρούπολη.

 

Η μία κλίνη ΜΕΘ που υπήρχε στο Νοσοκομείο για Covid-19 είναι κατειλημμένη μετά από διασωλήνωση που έγινε. Επίσης, στις κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Δράμας έχουν μεταφερθεί 5-6 περιστατικά από το Νοσοκομείο της Ξάνθης, καθώς με την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, η εκεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε ΜΕΘ για Covid-19.