γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Στα 12 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη Θάσο, γεγονός που διαψεύδει τις εσφαλμένες εντυπώσεις που προκάλεσε ένα ανυπόστατο δημοσίευμα που πήρε πανελλαδική δημοσιότητα και το οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ εμφάνιζε το νησί ως… ανέπαφο με τον κορωνοϊό

 

Στο νησί υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για διασπορά στην τοπική κοινότητα, όχι απλώς από τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στις αρχές και τα μέσα Οκτώβρη αλλά και από περιστατικά στο τέλος του μήνα και στις αρχές Νοέμβρη

 

Κάθε μέρα που περνά, προσθέτει ακόμη μια εικόνα σε ένα παζλ που δείχνει εξάπλωση του κορωνοϊού στις τοπικές κοινότητες. 

 

Τα κρούσματα ανά περιοχή 

 

Στην ποδοσφαιρική ομάδα Αναγέννηση Λιμεναρίων, εκτός από τον προπονητή που νόσησε, νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και πήρε μετά από μία περίπου εβδομάδα εξιτήριο, είχε βρεθεί θετικός στο τεστ και ένας ποδοσφαιριστής.

 

Στην δεύτερη παρτίδα τεστ που έγιναν, ο θετικός αυτός παίκτης αρνητικοποιήθηκε και φαίνεται ότι έχει πλέον αναρρώσει. Όμως τα δεύτερα αυτά τεστ έδωσαν δύο νέα κρούσματα αφού βγήκαν θετικοί ισάριθμοι ποδοσφαιριστές, που έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό. 

 

Συνολικά, στην τοπική ομάδα καταγράφηκαν 4 κρούσματα, εκ των οποίων το ένα έχει αναρρώσει και τα τρία θεωρούνται ενεργά. 

 

Στα Λιμενάρια υπάρχει εδώ και μέρες ακόμη ένα θετικό κρούσμα, σε άτομο άσχετο από την ομάδα. Πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα κορωνοϊού και τέθηκε σε απομόνωση. 

 

Αν και πρόκειται για επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν έγινε η απαιτούμενη ιχνηλάτηση, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

 

Θετικός επίσης είχε βρεθεί ένας τεχνίτης στον Ποτό, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με πολλούς ντόπιους λόγω της φύσης της εργασίας του στις κατοικίες των πελατών του. 

 

Στον Λιμένα, είχε βγει θετική στον κορωνοϊό και μια καθηγήτρια του Λυκείου ενώ την Τρίτη 10/11 έγινε γνωστό ότι άλλη μια εκπαιδευτικός στην πρωτεύουσα του νησιού νόσησε. Πρόκειται για δασκάλα η οποία έχει επαφή με αρκετές τάξεις ενός σχολείου. 

 

Επιπλέον, ένα ακόμη κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε σε νεαρό κάτοικο του Λιμένα και πλέον έχει αρχίσει να θεωρείται σίγουρο ότι υπάρχει σημαντική μετάδοση στην τοπική κοινότητα. 

 

Στον Ποτό επιβεβαιώθηκε μετά από τεστ ότι είναι θετική στον κορωνοϊό μια εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ θα ακολουθήσουν τεστ και στους συναδέλφους της. 

 

Στην ίδια περιοχή, επιβεβαιώθηκε την Τρίτη 10/11 ένας ακόμη νεαρός ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό. 

 

Με συμπτώματα κορωνοϊού βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό κι ένας νεαρός στην Ποταμιά ενώ άλλος νεαρός, που επέστρεψε στο νησί από χώρα του εξωτερικού όπου σπουδάζει, βγήκε θετικός στο σχετικό τεστ. Άμεσα ενημέρωσε τους οικείους του καθώς και όλα τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή. 

 

Θετικός στον κορωνοϊό είναι κι ένας οπλίτης που υπηρετεί σε τοπικό φυλάκιο στη Θάσο ενώ δύο ακόμη άτομα από το ίδιο περιβάλλον φέρονται να έχουν εκδηλώσει συμπτώματα covid. 

 

Οι περισσότεροι γιατροί και υγειονομικοί που δραστηριοποιούνται στο νησί εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επειδή γενικά στη Θάσο επικρατεί μια χαλαρότητα. 

 

Το νησί διαθέτει οργανωμένο Κέντρο Υγείας, μοριακό αναλυτή για τεστ pcr αλλά και κινητή μονάδα υγείας του ΕΟΔΥ με δυνατότητα πολλών τεστ. Ήδη μεγάλες κοινωνικές ομάδες ελέγχονται τακτικά. 

 

Ωστόσο αυτά από μόνα τους δεν είναι ικανά για να σώσουν την κατάσταση

 

Αυτό που ανησυχεί έντονα είναι ότι μέσα σε ελάχιστα 24ωρα και κυρίως μέσα σε μία μέρα, προέκυψαν πολλά κρούσματα τα οποία μάλιστα είχαν και συμπτώματα

 

Κάποια από αυτά δεν συνδέονται με καμία περίπτωση που μπορεί να θεωρηθεί συρροή. 

 

Μεγάλος ο αριθμός των "αρνητών"

 

Στο νησί υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός "αρνητών του κορωνοϊού" ή "αμφισβητιών των μέτρων" κλπ. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν την Θάσο ως… πεντακάθαρη από τον ιό μέσα στο φθινόπωρο, έχουν φουσκώσει τα μυαλά όλων αυτών που δεν τηρούν τα μέτρα και δεν παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. 

 

Αποκορύφωμα της ζημιάς που έκανε το δημοσίευμα ήταν η αναπαραγωγή του από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την ψυχαγωγική εκπομπή Loveit στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, την Παρασκευή 6/11/2020, παραμονή της νέας καραντίνας.

 

Εκεί εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης που αν και ο ίδιος δεν επανέλαβε επί λέξη τον ψευδή ισχυρισμό των παρουσιαστών, δεν διέψευσε ούτε όσα έλεγαν, ούτε όσα γράφονταν επί της οθόνης.

 

Την ώρα των δηλώσεών του, η Θάσος είχε ήδη 5 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού και άλλα τόσα επιπλέον τον μήνα που προηγήθηκε. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ