Την ώρα που λοιμωξιολόγοι έχουν εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να τεθεί σε ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ο νομίατρος Καβάλας συμβουλεύει να περιορίσουμε τις κοινωνικές μας δραστηριότητες ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

 

«Σε αυτή τη φάση που είμαστε αντί να κυνηγάμε τα κρούσματα πρέπει να περιορίσουμε τις δραστηριότητες μας και κυρίως οι ομαδικές, στα αθλήματα, τις κοινωνικές επαφές, τις δραστηριότητες με πολύ κόσμο. Θα φτάσουμε στο σημείο που θα σταματήσουν όλα. Σε άλλους νομούς που όλα έχουν παγώσει» είπε σε δηλώσεις του ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

 

«Ό,τι είναι στο χέρι μας πρέπει να το κάνουμε»

 

Ο,τι μπορούμε να κάνουμε από μόνοι μας να το κάνουμε για να προστατεύσουμε την περιοχή μας» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ επεσήμανε για ακόμα μία φορά τις συμβουλές: απόσταση δύο μέτρων, σωστός αερισμός του χώρου, μάσκα, και πλύσιμο των χεριών. «Αν δεν τα κάνουμε αυτά ή θα μας πάνε σε lockdown ή η επιδημία θα ξεφύγει».

 

Ο νομίατρος επίσης τονίζει και την ανάγκη για ατομική ευθύνη: «Όταν μαθαίνουμε ότι έχουμε έρθει σε στενή επαφή θα πρέπει να απομονώνεται ο ίδιος το σπίτι χωρίς να χρειάζεται να του το πει ο ΕΟΔΥ». Αν κάποιος αποτελεί «στενή επαφή», μπορεί να ζητήσει οδηγίες, αλλά πρέπει να μείνει μέσα, να απομονωθεί προκειμένου αν έχει κολλήσει να ην το διασπείρει σε κάποιον άλλον».

 

Τα τεστ στους εκπαιδευτικούς

 

Σε ότι αφορά τους εκπαιδευτικούς και τα τεστ σε αυτούς, ο Χρήστος Παπαδόπουλος αναφέρει πως: «δεν βλέπω τον λόγο να γίνουν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε πολλές φορές σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ είναι να γίνονται στοχευόμενες ιχνηλατήσεις. Όταν βλέπουμε κάτι που μας ανησυχεί ζητάμε από τον ΕΟΔΥ, επειδή αυτός έχει τα κλιμάκια, να κάνουμε μαζί την ιχνηλάτηση. Το να κάνουμε μαζικούς ελέγχους στον κόσμο είναι ανέφικτο».

 

Ήδη στην Ελλάδα γίνονται 10-15 χιλιάδες την ημέρα σε σχέση με τις 3 χιλιάδες που γινόταν πριν από μερικούς μήνες. Από ένα σημείο και μετά το σύστημα δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον όγκο.

 

«Υπάρχουν πιο ισχυρά μέτρα από τις απολυμάνσεις»

 

Σχετικά με τις απολυμάνσεις ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι το τελευταίο μέτρο. «Τα παραπάνω είναι δέκα φορές καλύτερα. Ας κάνουν την απολύμανση όταν υπάρχει κρούσμα, αλλά υπάρχουν πιο σοβαρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από πριν».