Εξ’ αποστάσεως με εξαίρεση κάποια εργαστήρια θα γίνουν τα μαθήματα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο  της Καβάλας τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του διδακτικού έτους, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στους ανθρώπους της αγοράς, διότι οι φοιτητές αποτελούν το… οξυγόνο της οικονομίας στην πόλη. Αυτό βέβαια φέρνει στο τραπέζι και προτάσεις που αναμένεται να εξεταστούν ώστε τα μαθήματα να γίνονται δια ζώσης.  

 

«Τα μαθήματα με εξαίρεση κάποια εργαστήρια, όπως είναι της χημείας, θα γίνονται διαδικτυακά» είπε στο KavalaNews.Gr ο αντιπρύτανης του ΔΙΠΑΕ, Δημήτρης Μπαντέκας και έτσι αναμένεται να κυλίσει το πρώτο εξάμηνο.

 

Ο αριθμός των φοιτητών στα τμήματα της Καβάλας υπολογίζεται στις οκτώ χιλιάδες με τους φετινούς εισακτέους να φτάνουν τους 1.200.  

 

Ο φόβος της διασποράς

 

Η διοίκηση του ιδρύματος ανησυχεί για το γεγονός ότι με τις τόσες χιλιάδες ατόμων είναι αδύνατο να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής. Χρειάζεται χώρος αλλά και «καθηγητές του ίδιο γνωστικού αντικειμένου» προκειμένου να τηρηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα. Επίσης χρειάζεται το απαραίτητο προσωπικό που θα καθαρίζει και θα απολυμαίνει τις αίθουσες.

 

Επίσης πολλοί αναρωτιούνται για πιο λόγο δεν γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα από τη στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία. «Τα παιδιά είναι από την Καβάλα και δεν είναι από όλη την Ελλάδα. Ξέρουν σε κάθε αίθουσα τα ονόματα των παιδιών, σε αντίθεση με τα πανεπιστήμια που μπορεί να είναι και φοιτητές άσχετοι με το μάθημα».

 

Σύμφωνα με τον κ. Μπαντέκα, «τα εξ αποστάσεως μαθήματα πήγαν εξαιρετικά. Δεν είχαμε μαθητή ή καθηγητή που να πει ότι είχε πρόβλημα. Έχουν εξοικειωθεί όλοι με το σύστημα που δουλεύουμε. Πάντοτε η δια ζώσης διδασκαλία είναι η καλύτερη αλλά δεν το διακινδυνεύεις».

 

Όλα αυτά την ώρα που εμπορικός σύλλογος Καβάλας και επιμελητήριο ζητούν να εντοπιστούν και να διατεθούν κατάλληλοι χώροι στο κέντρο της πόλης, όπως το Αμφιθέατρο της Νομαρχίας, ο κινηματογράφος ΟΣΚΑΡ και το θέατρο Βαλάκου, ώστε να έρθουν οι φοιτητές στην Καβάλα. Η συνάντηση με ανθρώπους του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα φαίνεται πως έγινε και το κλίμα ήταν θετικό.