Λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης καλούνται να δώσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες των δομών Καβάλας, Δράμας και Σερρών με τη διαδικασία να γίνεται κατόπιν συνεννόησης των παραγωγών με τις ΜΚΟ και τους διοικητές των δομών.

 

Εργάτες γης από δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Καβάλας, της Δράμας και των Σερρών απασχολούνται σε καλλιέργειες του νομού.

 

Εξαιτίας της πανδημίας υπάρχουν καθυστερήσεις και περιορισμοί στα σύνορα με αποτέλεσμα εργάτες π.χ από Αλβανία να μπαίνουν έως 300 την ημέρα.

 

Ο παραπάνω αριθμός μόνο ικανοποίηση δεν φέρνει στους καλλιεργητές καθώς ο νομός Καβάλας μαζί με την Χαλκιδική μπορεί να χρειάζονται έως και 20 χιλιάδες άτομα τη συγκεκριμένη περίοδο.

 

Πολλοί επίσης έχουν στραφεί σε Βούλγαρους και Έλληνες ρομά.

 

Ωστόσο επειδή δεν καλύπτονται οι ανάγκες, σε περιοχές όπως ο δήμος Παγγαίου που διανύει την περίοδο ελαιοσυγκομιδής, από την στιγμή που δεν υπάρχουν Έλληνες που επιθυμούν να εργαστούν στα χωράφια, οι παραγωγοί στράφηκαν στις δομές φιλοξενίας. Η μεταφορά τους γίνεται με υπεραστικό ή τουριστικό λεωφορείο από τους παραγωγούς.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι εργάτες είναι κατά κύριο λόγο Σύροι, αλλά υπάρχουν μεταξύ τους Αφρικανοί, ακόμα και Ινδοί.

 

«Είναι φιλότιμοι, θέλουν να προσφέρουν» είπαν στο KavalaNews.GR καλλιεργητές του δήμου Παγγαίου, «είναι λίγοι οι Έλληνες που έρχονται να δουλέψουν στα χωράφια, παρόλο που τα μεροκάματα είναι καλά, υπάρχουν μάλιστα κάποια που αγγίζουν και το ημερομίσθιο δημοσίου υπαλλήλου», ενώ σύμφωνα με τους ίδιους τηρείται ότι προβλέπεται από τη νομοθεσία.

 

Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να μπει προσωπικό από αραβικές χώρες ώστε να «χτυπήσουν» την τιμή άλλων αλλοδαπών εργατών.