Με ανακοίνωση του, το σωματείο οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Καβάλας απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πέμπτης στην πλατεία καπνεργάτη με θέμα την Παιδεία.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

«Μετά από 2 βδομάδες λειτουργίας των σχολείων  διαπιστώνουμε την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα του ανοίγματος χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών από την πανδημία.

 

Ως πότε θα ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση; Να στοιβάζονται τα παιδιά μας μέσα σε τάξεις κλουβιά με μόνο εφόδιο την μάσκα και χωρίς τις απαιτούμενες αποστάσεις;

 

Να μην απολυμαίνονται - καθαρίζονται οι χώροι των σχολείων παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων, επειδή δεν προσλαμβάνεται προσωπικό καθαριότητας;

 

Να πληρώνουμε από την τσέπη μας τα τεστ όταν υπάρχει περιστατικό στο σχολείο ή όταν το παιδί μας έχει έναν απλό πονόλαιμο;

 

Να μην υπάρχουν νοσηλευτές σε κάθε σχολείο αλλά την εκτίμηση για μόλυνση από τον ιό να την κάνει εκπαιδευτικός;

 

Ως εδώ!!!  Φτάνει πια η κοροϊδία με την ατομική ευθύνη.

 

Καιρός να αναλάβει η κυβέρνηση την δικιά της ευθύνη. Να σταματήσει να στοχοποιεί μαθητές - γονείς και εκπαιδευτικούς, διαδίδοντας ψέματα στα "φιλικά" της ΜΜΕ πως τάχα οι καταλήψεις είναι εναντίον της μάσκας, ή πως όσοι αγωνίζονται για όρους υγιεινής και ασφάλειας θέλουν κλειστά σχολεία. Να ακούσει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία, προκειμένου τα σχολεία να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να μη κλείσουν λόγω κορονοϊού.

 

Όταν διακυβεύεται η υγεία των παιδιών μας και των οικογενειών μας, όσα ψέματα και να πουν, ό,τι κατασταλτικούς μηχανισμούς και να χρησιμοποιήσουν, εμείς θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας γιατί η εκπαίδευση και η υγεία των παιδιών μας δεν μπαίνει στη λογική του «κόστους».

 

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι συνολικότερα πρέπει να δράσουμε. Να διεκδικήσουμε μαζί με τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και την ουσιαστική λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως:

 

• Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

 

• Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.

 

• Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.

 

• Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.

 

• Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

 

Η ανησυχία που επικρατεί στους γονείς να γίνει οργανωμένη δύναμη.

 

Η δική μας ευθύνη είναι η οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης».