Νέα παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις έως τον Απρίλιο του 2021 προανήγγειλε υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» του OPEN TV για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021. Όπως ανέφερε, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού είναι δύσκολο να χαραχτούν οικονομικές πολιτικές που θα έχουν χαρακτήρα μονιμότητας και δεν γνωρίζουμε είπε, ποια μέτρα θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. 

 

Είπε επίσης πως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021,  επηρεάζεται από την αβεβαιότητα της εξέλιξης της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού και για την καταβολή των αναδρομικών ενώ τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια μείωσης φόρων, όπου αυτό είναι εφικτό. Επιπλέον, δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η 3η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και ότι οι αναστολές στις καταβολές παρατείνονται μέχρι την 1η Απριλίου.

 

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα οι προτεραιότητα του κρατικού προϋπολογισμού είναι: 

 

Να μην περιλαμβάνει τους δημοσιονομικούς στόχους της προηγούμενης κυβέρνησης (3,5%)
Να έχει παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, δηλαδή να περιοριστούν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Να υπάρξουν μειώσεις φόρων όπου και αν είναι εφικτό

 

Για τις οικονομικές πολιτικές κατά τους εναπομείναντες μήνες του 2020 ανέφερε ότι στόχος είναι να τονιστεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα:

 

Επιστρεπτέα προκαταβολή:  Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η τρίτη φάση της που θα περιλαμβάνει και τον Αύγουστο και θα περιλαμβάνει και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Θα είναι συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

 

Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων: Δεν θα καταβληθούν στο τέλος του έτους αλλά μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Δηλαδή αναστέλλονται έως και την 1η Απριλίου 2021. Θα καταβληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%

 

Συντάξεις: σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα δοθούν τα αναδρομικά των συντάξεων το συντομότερο δυνατόν στους συνταξιούχους.

 

Τραπεζικό σύστημα και δάνεια: Έχουν ήδη εκταμιευθεί δάνεια σε 11,500 επιχειρήσεις μέσω ΤΕΠΙΧ και άλλα 4,000 δάνεια μέσω του εγγυοδοτικού μηχανισμού 
 Υπάρχουν και άλλα μέτρα που πιθανότατα θα επεκταθούν όπως τα επιδόματα ανεργίας, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και οι αναστολές.