Το Επιμελητήριο Καβάλας, υπενθυμίζει πως, για την αποφυγή ενός δεύτερου lockdown το οποίο θα είναι μοιραίο για την οικονομία της χώρας μας, καθώς θα φέρει έκρηξη ανεργίας και λουκέτωνστην αγορά, οδηγώντας το σύνολο της οικονομίας στο απόλυτο αδιέξοδο, πρέπει να τηρούνται αυστηρώς τα μέσα πρόληψης διάδοσης του κορονοϊού. Προκειμένου να μην υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας και ναακολουθούμε τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτείας, με βάση τα διδάγματα του πρόσφατουπαρελθόντος. 

 

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, χωρίς να εξαιρείται η Ελλάδα, παρατηρείται ραγδαία εξάπλωσητων κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση λόγω πλημμελούς τήρησης των απαραίτητων πρωτοκόλλων. Εάν το αναμενόμενο δεύτερο κύμα κορωνοϊού είναι εξίσου σοβαρό, όπως τοπρώτο κύμα και χρειαστεί ένας ακόμη γύρος κλεισίματος της αγοράς, τότε εκτιμάται ότι θα έχειανεξέλεγκτο αντίκτυπο στη κοινωνία και την οικονομία. Η επιβολή καθολικού lockdown στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου έφερε ανεπανόρθωτα πλήγματα και μέχρι τώρα, καμίαοικονομία στον κόσμο δεν έχει ανακάμψει, μετά την επαναλειτουργία της αγοράς της. 

 

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας εκτιμάται πως θα χρειαστούν 12 με 18 μήνες μετά τηνεξεύρεση του εμβολίου για να αναπληρωθούν και η οικονομική ανάκαμψη θα είναι ένας μακρύς και επίπονος δρόμος. 

 

Η επιτυχής διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και η συμμόρφωση με τις οδηγίες είχε θετικά αποτελέσματα αλλά η επικείμενη εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας και η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος πανδημίας πρέπει να μας κρατά όλους σε επαγρύπνηση και όχι σε εφησυχασμό.

 

Για τον λόγο αυτό συστήνουμε σε όλους την συμμόρφωση με τα μέτρα και τις κατευθυντήριες γραμμές, που εφαρμόζει η χώρα μας. Με την ατομική ευθύνη που θα επιδείξουμε μπορούμε νααντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα με εναρμονισμένο τρόπο, ώστε, με ασφάλεια, να μην κλείσει ξανά η ελληνική αγορά.

 

Ο Πρόεδρος

Μάρκος Δέμπας