**Στη φωτογραφία επάνω το σημείο της πυρκαγιάς όπως φαίνεται από την παραλία της Μακρύαμμου Θάσου 

 

Σε πλήρη συναγερμό είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Θάσο μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε πάνω από τις παραλίες Πόρτο Βαθύ και Σαλιάρα και κοντά σε λατομείο, μέσα σε χαράδρα. 

 

Πρόκειται για μέρος που περικλείεται από πυκνό δάσος, που την γλίτωσε σε όλες τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών. 

 

Το σημείο είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτο και ήδη έχει αρχίσει επιχείρηση καταρρίχησης πυροσβεστών ώστε να γίνει κατάσβεση με όλα τα διαθέσιμα μέσα. 

 

Έχουν ειδοποιηθεί και πυροσβεστικές δυνάμεις από τη χερσαία πλευρά και ήδη οχήματα βρίσκονται καθοδόν έτσι ώστε να υπάρχει ετοιμότητα σε περίπτωση που η φωτιά ξεφύγει από το σημείο και αρχίσει να επεκτείνεται στο δάσος. 

 

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η Θάσος βρίσκεται διαρκώς στην υψηλή κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει κάθε μέρα η Πολιτική Προστασία ενώ έχει φτάσει και στην πολύ υψηλή κατηγορία. 

 

Η παρατεταμένη ξηρασία και ανομβρία εδώ και αρκετές εβδομάδες δημιουργούν συνθήκες που μπορεί να ευνοήσουν την μεγάλη επέκταση πυρκαγιάς κυρίως στις δασικές περιοχές. Από το πρωί του Σαββάτου επικρατεί συννεφιά και μικρά διαστήματα ασθενούς βροχόπτωσης η οποία όμως δεν είναι αρκετή για να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας. 

 

Ο Δήμος Θάσου τις προηγούμενες ημέρες είχε εκδώσει απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών και μέσων στην περιοχή Μακρυάμμου – Παραλίας Παναγίας (Χρυσή Αμμουδιά) και Λαιμού – Αρχαίου Θεάτρου αλλά όχι σε άλλες περιοχές.

 

Η απόφαση προέβλεπε «ελεγχόμενη κυκλοφορία» στις δασικές περιοχές Αγ. Παντελεήμονα – Αγ. Μαρίνας, Ποταμιάς – Πηγών Ποταμιάς, Θεολόγου (θέση Καμίνι), Λιμεναρίων – Κάστρου, Φράγματος Μαριών, Μικρού Καζαβητίου - Αγ. Παντελεήμονα και Καζαβητίου – Τούμπας. 

 

Τώρα, όσο η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, αστυνομική δύναμη που επίσης είναι επί ποδός έχει αποκλείσει την πρόσβαση στην παραλία Πόρτο Βαθύ από την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Σχετική είναι η παρακάτω φωτογραφία