Η συζήτηση περί τοπικής καραντίνας στην Καβάλα, λόγω της ξαφνικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τις προηγούμενες ημέρες. 

 

Από την πλευρά της κυβέρνησης τόνιζαν ότι δεν είναι καθόλου πιθανό το ενδεχόμενο ενός συνολικού lockdown. Από την άλλη ουδείς γνώριζε πως θα είναι μια «μερική καραντίνα» με τοπικό χαρακτήρα αφού κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει έως τώρα κατά τη θερινή περίοδο. 

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι άγνωστοι παράγοντες είναι τόσο το γεωγραφικό εύρος όσο και η αυστηρότητα των μέτρων

 

Η Ελλάδα έως τώρα ακολούθησε κατά γράμμα αυτά που έκαναν άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην προκειμένη περίπτωση αντέγραψε μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά τόπους στον ευρωπαϊκό Νότο από άλλες χώρες, όπως πχ η Ισπανία

 

Η πρώτη θερινή καραντίνα στην Ελλάδα επιβλήθηκε στο νησί του Πόρου, έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για εξορμήσεις για κάποιον που ξεκινά από την Αττική. Δεν πρόκειται για μέτρα "τυφλοσούρτη" καθώς σε κάθε περίπτωση θα γίνεται προσαρμογή στις ειδικές συνθήκες, αλλά αξίζει να δει κανείς τη γενικότερη φιλοσοφία. 

 

Ποια είναι τα μέτρα

 

Η σχετική σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, αφού εξέτασε την επιδημιολογική εικόνας στο νησί κατέληξε «με εντολή Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με Τσιόδρα» κατέληξε στα εξής μέτρα: 

 

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης. 

 

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ. 

 

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο

 

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα. 

 

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. 

 

● Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δίνεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. Όπως ανακοινώθηκε, άμεσα θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση. 

 

● Από αύριο το πρωί θα βρίσκονται στο νησί κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), δεκαμελές ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος «για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων».

 

● Τα νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 6π.μ της Παρασκευής 7 Αυγούστου, έως και το πρωί της Δευτέρας, 17 Αυγούστου.