γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Σε μεγάλη έλλειψη τεστ (πρώτων υλών δηλαδή) οφείλεται η αλλαγή πλεύσης του ΕΟΔΥ ο οποίος αρχικώς είχε διαβεβαιώσει τους τοπικούς φορείς ότι την Τρίτη 4 Αυγούστου θα κάνει τεστ σε όποιον πολίτη το επιθυμεί (δείτε εδώ) αλλά λίγες ώρες αργότερα αναίρεσε την απόφασή του και μέσω του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη ενημέρωσε ότι θα γίνουν τεστ μόνο στους σχετιζόμενους με την ιχνηλάτηση στη βιομηχανία κρεάτων (δείτε εδώ). 

            

Ο Οργανισμός δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό τεστ για να διαθέσει στη γενική δειγματοληψία στην πόλη της Καβάλας την οποία έχει εξάλλου ζητήσει με δημόσια έκκλησή του και ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας (δείτε εδώ). 

 

Ενδεικτικό της μεγάλης έλλειψης, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, είναι ότι για τα τεστ που έγιναν -πολύ στοχευμένα και με φειδώ μάλιστα- στους εργαζόμενους στη βιομηχανία κρεάτων, χρησιμοποιήθηκαν τεστ που είχαν στη διάθεσή τους οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ της Καβάλας και της Θάσου. 

 

Οι μονάδες αυτές όμως είναι επιφορτισμένες με την υποχρέωση να κάνουν συγκεκριμένες, στοχευμένες δειγματοληψίες σε χώρους εργασίας για να ανιχνεύουν τη διασπορά στους χώρους ευθύνης τους. Τα τεστ που είχαν στη διάθεσή τους έχουν τελειώσει λόγω του μαζικού συμβάντος της βιομηχανίας, με τα περίπου 80 τεστ που έγιναν το Σάββατο 1 Αυγούστου αλλά και με δειγματοληψίες που έγιναν μερικές μέρες πριν στα Αμισιανά. Αποτέλεσμα είναι τώρα να μην μπορούν να εκτελέσουν το πρόγραμμά τους στον υπόλοιπο πληθυσμό. 

 

Δεύτερος έλεγχος στους αρχικώς αρνητικούς, αντί για γενική δειγματοληψία 

 

Για τη δειγματοληψία της Τρίτης 4 Αυγούστου, η οποία τελικά θα περιοριστεί μόνο στους σχετιζόμενους με τη βιομηχανία κρεάτων και δεν θα επεκταθεί στον γενικό πληθυσμό, ο ΕΟΔΥ δεν έστειλε ειδικό κλιμάκιο από την Αθήνα αλλά στέλνει δύο κινητές μονάδες από την Ξάνθη και μία από την Καβάλα, τις οποίες μάλιστα δεν εφοδίασε με επιπλέον υλικά. 

 

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η στοχευμένη δειγματοληψία της Τρίτης 4/8 ίσως να μην συμπεριλάβει καν τις πιθανές επαφές των κρουσμάτων αλλά να περιοριστεί μόνο σε δεύτερο τεστ (επανέλεγχο) όσων βγήκαν αρνητική στην πρώτη φάση των ελέγχων. 

 

Κι όλα αυτά την ώρα που επαγγελματίες υγείας ζητούν από τον ΕΟΔΥ όχι απλώς γενική, τυχαία δειγματοληψία στην πόλη της Καβάλας αλλά στοχευμένες επισκέψεις σε χωριά που θεωρείται ότι έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. 

 

Μεγάλη έλλειψη οργάνωσης και μια περίεργη "παράκαμψη" του Νοσοκομείου της πόλης 

 

Η όλη διαδικασία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης οργάνωσης που υπάρχει στον ΕΟΔΥ. Συμβαίνει μάλιστα το εξής περίεργο: όλες αυτές τις μέρες που μπήκε στο μικροσκόπιο η βιομηχανία στα Αμισιανά, ως «συμβάν υπερμετάδοσης», δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου το Νοσοκομείο Καβάλας, ούτε σε επίπεδο εξοπλισμού, ούτε σε επίπεδο παροχής υπηρεσίας. 

 

Τα δείγματα που λαμβάνουν οι μονάδες του ΕΟΔΥ προωθούνται για έλεγχο στο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ή στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Δηλαδή η επεξεργασία των τεστ δεν γίνεται στο νοσοκομείο της πόλης, ούτε χρησιμοποιείται όχημα ή προσωπικό του νοσοκομείου για μεταφορά στα άλλα εργαστήρια. 

 

Συμπερασματικά

 

Η Καβάλα είχε για μήνες υποδειγματικές επιδόσεις στον περιορισμό του κορωνοϊού και μέσα σε ελάχιστες μέρες βρέθηκε να είναι το μεγαλύτερο hot spot της χώρας, σε σχέση με τον πληθυσμό της (δείτε εδώ). 

 

Η κατάσταση μοιάζει να είναι τελείως εκτός ελέγχου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις -δυστυχώς- τελείως αναρμόδιων για το θέμα ανθρώπων.  

 

Οι τοπικές αρχές παραπονούνται ότι δεν λαμβάνουν ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για μια σειρά από ζητήματα και ορισμένοι εκπρόσωποί τους μάλιστα έχουν μιλήσει δημοσίως για αυτό.

 

Στην παρούσα φάση όμως, οφείλουν όλοι να διεκδικήσουν άμεση λύση στο πρόβλημα. Να υποστηρίξουν δηλαδή το αίτημα που έχει κάνει και ο Ιατρικός Σύλλογος για μαζικά τεστ στον πληθυσμό αλλά και για ενέργειες που θα αναχαιτίσουν τη διασπορά και εξάπλωση του ιού.

Πριν να είναι αργά.