Με σκούρο πράσινο χρώμα εμφανίζεται η Καβάλα στον χάρτη του ΕΟΔΥ από την ημερήσια έκθεση της 1ηςΑυγούστου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 50 ανά 100.000 πληθυσμό. Δείτε ολόκληρο τον χάρτη στο τέλος του κειμένου.  

 

Ο νομός ως σύνολο έχει περάσει κι επισήμως πλέον στην ίδια κατηγορία με αυτήν που εδώ και καιρό είναι η Ξάνθη. Στην ίδια κατηγορία είναι από τις 17 Ιουλίου και ο νομός Χαλκιδικής. Ο νομός Θεσσαλονίκης, αν και πολύ μεγαλύτερος πληθυσμιακά, παραμένει σε καλύτερη κατάσταση από την Καβάλα. 

 

Σημειώνεται ότι ο νομός Καβάλας λογίζεται ως ενιαίο σύνολο και δεν έχει γίνει διαχωρισμός, όπως θα έπρεπε, σε περιφερειακές ενότητες Καβάλας και Θάσου. Έτσι δεν είναι δυνατόν να φανεί η πραγματική κατάσταση του νησιού, στο οποίο τα μοναδικά κρούσματα είχαν εντοπιστεί τον προηγούμενο μήνα σε αλλοδαπούς, οι οποίοι απομονώθηκαν κι επέστρεψαν στις πατρίδες τους. 

 

Η ημερήσια έκθεση της 1ης Αυγούστου 2020 που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, περιλαμβάνει 110 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Από αυτά τα 23, σχεδόν το 1/5, εντοπίζονται στην Π.Ε. Καβάλας. 

 

Σχετικά με τα 23 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας ο ΕΟΔΥ τα αναφέρει ως «σχετιζόμενα με ιχνηλάτηση σε εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων». 

 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων πανελλαδικά είναι 4.587, εκ των οποίων σχεδόν το 55% είναι άνδρες, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 206, εκ των οποίων το 68% είναι άνδρες. 

 

Σχεδόν το 28% των κρουσμάτων σχετίζονται με επιστροφή από ταξίδι στο εξωτερικό ενώ σχεδόν το 50% σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα. Τα υπόλοιπα αποδίδονται σε εγχώρια μετάδοση και είναι τα πιο ανησυχητικά

 

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η ασθένεια δεν είναι επικίνδυνη μόνο για τους ηλικιωμένους καθώς η μέση ηλικία των 10 διασωληνωμένων σήμερα ασθενών είναι τα 58 έτη. Από αυτούς κι ένας 52χρονος από την Καβάλα

 

Εξάλλου, την περασμένη Πέμπτη αποσωληνώθηκε 59χρονος ασθενής από την Ξάνθη και λίγο μετά εξέπνευσε. Ήταν ο 18ος νεκρός που μέτρησε η Ξάνθη και δεν ήταν ο πρώτος κάτω των 70 ετών. 

 

Από τους διασωληνωμένους σήμερα, σχεδόν οι μισοί είναι κάτω των 70 και δεν έχουν υποκείμενο νόσημα. 

 

Το μόνο ελπιδοφόρο είναι ότι έως τώρα, σε όλη την Ελλάδα, 128 ασθενείς που μπήκαν στις εντατικές, έχουν καταφέρει να βγουν νικητές.