Με αυτά τα λόγια, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ, Κωστής Σιμιτσής, γράφει για το φράγμα Μαρμαρά, το μεγαλύτερο αγροτικό έργο στο νομό Καβάλας. 

 

Πρόκειται για ένα έργο που… απέκτησε «ιστορία» πριν καλά-καλά τελειώσει αφού άρχισε τη δεκαετία του ΄90. 

 

Γράφει συγκεκριμένα ο κ. Σιμιτσής: 

 

Μια μακρόστενη λίμνη δημιουργείται σιγά - σιγά στον νομό Καβάλας. Στην καρδιά του όρους Σύμβολο, ανάμεσα στον Ακροπόταμο και τον οικισμό των Λουτρών Ελευθερών, ο άνθρωπος παρεμβαίνει στη φύση και αξιοποιεί τα νερά του ποταμού Μαρμαρά με σκοπό την άρδευση του κάμπου μέχρι τον Στρυμόνα. 

 

«Το μέγεθος του Μαρμαρά δεν πρέπει να μας ξεγελά», μας λένε οι τεχνικοί. «Εδώ στραγγίζονται όλα τα νερά του δυτικού Παγγαίου. Με τις πρώτες βροχές ο ποταμός φουσκώνει, μεγαλώνει και αγριεύει. Το νερό έρχεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες και η γύρω περιοχή δεν θα το στερηθεί». 

 

Ξεκίνησε να σχεδιάζεται και να μελετάται στα χρόνια του νομάρχη Γιάννη Καρατζιώτη. Το 2007 ο Θόδωρος Καλλιοντζής υπέγραψε την πρώτη σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία. Έκτοτε, μέσα από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις, επικαιροποιήσεις μελετών, αλλαγές της νομοθεσίας και νέες αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες το έργο προχώρησε με δυσκολίες. Όλα δείχνουν ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες και θα αρχίσει η «κατάκλυση», το πλημμύρισμα και η πλήρωση της τεχνητής λίμνης. 

 

Το κόστος του έργου θα ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που κατά μεγάλο μέρος συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Θα έχει τεράστια οικονομική ανταποδοτικότητα για τα αγροκτήματα της περιοχής ενώ θα ωφεληθεί ανάλογα και το περιβάλλον, αφού θα βελτιωθεί το μικροκλίμα και θα εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας. 

 

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η Περιφέρεια; Το φράγμα πρέπει να λειτουργήσει με ασφάλεια και οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Να βοηθήσει τους αγρότες μας. Να προσφέρει στις τοπικές κοινότητες ευκαιρίες τουριστικής και αθλητικής ανάπτυξης (το περιβάλλον είναι πανέμορφο, στην αρχή της λίμνης βρίσκεται μια μεγάλη συστάδα αιωνόβιων πλατάνων, ενώ υπάρχει πλούσια ζωή στο νερό και γύρω από αυτό). Σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των Λουτρών Ελευθερών, που βρίσκονται πολύ κοντά, και του γεωθερμικού πεδίου, η περιοχή μπορεί να αποκτήσει πολύπλευρες και αειφόρους δυνατότητες ανάπτυξης.

 

Πότε θα αρχίσει η άρδευση;

 

Σχολιάζοντας την ανάρτηση Σιμιτσή, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας Ζαφείρης Μυστακίδης επισημαίνει: «το έργο θα ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρχει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση των υδάτων του φράγματος με σκοπό την άρδευση των καλλιεργειών. Αυτό το έργο πνοής για το δυτικό τμήμα του Ν. Καβάλας δεν έγινε μόνο για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, δυστυχώς οι απαιτούμενες μελέτες και τα έργα που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν για την μεταφορά και αξιοποίηση των υδάτων που θα συγκρατεί το φράγμα του Μαρμαρά καθυστερούν πολλά χρόνια. Ας ελπίσουμε να ολοκληρωθουν και αυτά σε εύλογο χρονικό διάστημα, έστω και καθυστερημένα».

 

«Υπήρχαν πολλές ελλείψεις στον σχεδιασμό. Όσον αφορά το δίκτυο της άρδευσης επιτέλους έχει δεσμευτεί ποσό 1.000.000 € και αναμένεται η έγκριση των τευχών δημοπράτησης για το έργο» απάντησε σχετικά ο κ. Σιμιτσής.

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

από τις εργασίες κατασκευής 

 

Στην πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε στη νότια πλευρά του φράγματος: Φωτεινή Παγώνη και Αργυρώ Καραβά (μηχανικοί της Περιφέρειας, υπεύθυνες για το έργο), Κωστής Σιμιτσής, Αρχέλαος Γρανάς, Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος (επιβλέπων μηχανικός της Περιφέρειας στα οικοδομικά), Κώστας Αντωνιάδης, Κώστας Καρακελίδης (εργοταξιάρχης μηχανικός), Σταύρος Κιβράκης (πολιτική προστασία), Θωμάς Καραβάς (προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΠΕ Καβάλας) και Κώστας Κουνάκος (επιβλέπων μηχανικός για τα ηλεκτρομηχανολογικά).