Με επιστολή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς, η ΕΣΑμεΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία των Δήμων.

 

Η χρηματοδότηση των δομών αυτών, που είναι οι μοναδικές ανοιχτές στη χώρα, ενταγμένες στην κοινότητα, είχε μειωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, κάτι στο οποίο η παρούσα κυβέρνηση και τότε αντιπολίτευση είχε αντιταχθεί σφοδρά. Η ΚΕΔΕ ήδη αντέδρασε ενώ το αναπηρικό κίνημα αναμένει από την κυβέρνηση να κάνει πράξη τις προεκλογικές εξαγγελίες της, ώστε να μην οδηγηθούν στον αποκλεισμό χιλιάδες παιδιά με αναπηρία.

 

Παράλληλα τονίζει ότι στο διάλογο για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ - ΜΕΑ που διενεργείται η ΕΣΑμεΑ δεν έχει προσκληθεί, γεγονός από μόνο του απαράδεκτο. «Τίποτα Για Εμάς, Χωρίς Εμάς», είναι το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος: οι εποχές που άλλοι αποφάσιζαν για τα άτομα με αναπηρία έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

 

Ανοιχτή επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. με θέμα: Απόλυτη κοινωνική αναγκαιότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν όλα τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ) και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) τον Σεπτέμβριο

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) - που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), μέλος με δικαίωμα ψήφου στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, μέλος της Ομάδας Εργασίας σχετικά με την ένταξη της διάστασης της αναπηρίας και της μη διάκρισης στο ΕΣΠΑ 2014 -2020 βάσει της υπ' αριθ. 14125/ΕΥΣΣΑΑΠ 989/24.03.2014 Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, διαθέτουσα διαχειριστική επάρκεια Β΄ και Γ΄ Τύπου για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων πράξεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και διαπίστευση ως φορέας παροχής προγραμμάτων «Δια Βίου Μάθησης» - επιθυμεί με το παρόν έγγραφό της να θέσει το επείγον θέμα της κατάστασης των ΚΔΑΠ - ΜΕΑ και των ΚΗΦΗ.

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή η ΕΣΑμεΑ υποστήριξε με όλες της τις δυνάμεις τις δομές κοινωνικών υπηρεσιών και φροντίδας που αναπτύχθηκαν στους δήμους της χώρας, ιδιαίτερα δε αυτές που αφορούσαν στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ κλπ.

Τονίζουμε την ανησυχία και την ανασφάλεια που διατρέχει όλη την αναπηρική κοινότητα για τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την υποχρηματοδότηση των συγκεκριμένων δομών και θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει έστω και μία κλειστή δομή τον Σεπτέμβριο. Το ίδιο απαράδεκτο είναι βέβαια ότι αυτή η συζήτηση διεξάγεται, μέχρις στιγμής, δίχως την Ε.Σ.Α.μεΑ.

Η ίδια η ΚΕΔΕ αλλά και πλήθος δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για μείωση της χρησμοδότησης των κοινωνικών δομών των δήμων στο μισό. Η Κυβέρνηση έχει την πολιτική  και τη συνταγματική υποχρέωση αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα να προστατεύσει τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, αναζητώντας πόρους, διασφαλίζοντας τη λειτουργία των ΚΔΑΠ – ΜΕΑ και ΚΗΦΗ τόσο για το επόμενο σχολικό έτος, με τη σωστή χρηματοδότηση και δίχως καμία μείωση στον αριθμό των ωφελουμένων - ατόμων με αναπηρία, όσο και για τα επόμενα χρόνια.

Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ είναι πολύ σημαντικές: Συμβάλλουν τόσο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Η υποβάθμιση και η παύση της λειτουργίας αυτών των Δομών θα οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους στο αποκλεισμό. Αυτή τη στιγμή, τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ είναι οι μοναδικές δομές, ανοιχτές, ενταγμένες στην κοινότητα.

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση πρωτοστάτησε στο να μείνουν τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ και τα ΚΗΦΗ ανοιχτά. Πρωτοστάτησε εναντιωμένος στη μείωση από 7.000 ευρώ σε 5.500 για κάθε ωφελούμενο στα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ και δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση θα επανάφερε το ποσό στις 7.000. Είναι απαραίτητο και επιβεβλημένο να βρεθούν οι πόροι ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των κοινωνικών δομών των δήμων. Θεωρούμε ότι είναι εκ των ουκ άνευ η συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. στις συσκέψεις που γίνονται για τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ. Σε επόμενη σύσκεψη αναμένουμε να προσκληθούμε.

 

Με εκτίμηση

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

 

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ