Η υπόθεση πήρε πανελλαδικές διαστάσεις, μιας και το φροντιστήριο της Καβάλας φαίνεται να έχει δραστηριότητα και στην Αθήνα αλλά και μέσω διαδικτύου σε όλη τη χώρα. Ειδικεύεται σε μαθήματα για φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε πτυχιακές εργασίες. Το σκάνδαλο ήρθε στην επιφάνεια μετά από καταγγελία που έκανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Σταμέλος

 

Το φροντιστήριο διαφήμιζε σε δημόσια ανάρτησή του στον ιστότοπό του ότι μπορεί να αναλάβει αυτό να γράψει εξετάσεις στη θέση του φοιτητή, εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι οι εξεταστικές διενεργούνται online εξ αποστάσεως. 

 

Συγκεκριμένα, η ανάρτηση ανέφερε: 

 

"Μπορούμε να αναλάβουμε τη διεκπεραίωση των γραπτών online εξετάσεων σας. Το μονο που εχετε να κάνετε είναι να επικοινωνησετε μαζι μας και να συμπληρώσετε τη φόρμα με τις πληροφορίες που γνωρίζετε σχετικά με τις εξετάσεις. 

 

Μας ενημερώνετε με τη μέρα και τις ώρες που θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις και μας αποστέλλετε και την ύλη του μαθήματος.

 

Στη συνέχεια, εμείς αναλαμβάνουμε να παρέχουμε τον αρμόδιο εκπονητή, γνώστη του αντικειμένου που θα αναλάβει να γράψει για εσάς την εξέταση και να σας την αποστείλει. Την ώρα που θα ξεκινήσει η εξέταση θα μας αποστείλετε τις ερωτήσεις και μετά εμείς θα σας αποστείλουμε τις απαντήσεις μέσα στο χρονικό περιθώριο που πρέπει.” 

 

Στο τέλος της ανάρτησης διάβαζε κάποιος: 

 

«Ζητήστε μια Δωρεάν Κοστολόγηση του Έργου σας Τώρα

Τα υπόλοιπα αφήστε τα σε εμάς!»

 

Το φροντιστήριο αυτό, στην ίδια ανάρτηση αναφερόταν στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα λόγω της πανδημίας και στην ιδιαιτερότητα που έχουν οι φετινές εξεταστικές σε ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Επικαλείται μάλιστα και δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Β.Διγκαλάκη

 

 

Μηνυτήρια αναφορά του Υπουργείου Παιδείας

 

Η δημόσια καταγγελία του καθηγητή από την Πάτρα και η ευρεία δημοσιότητα της οποίας έτυχε μέσα από τον δημοφιλή ιστότοπο alfavita προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας το οποίο κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.  

 

Το φροντιστήριο βέβαια είχε ήδη αποσύρει την επίμαχη ανάρτηση και στη συνέχεια εμφάνισε στον ίδιο σύνδεσμο ένα τροποποιημένο περιεχόμενο.

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

 

Άμεση αντίδραση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Β. Διγαλάκη σε καταγγελίες για απόπειρα παραβίασης του αδιάβλητου των φοιτητικών εξετάσεων

 

Μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή 19/6/2020, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης, ζητώντας τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών από τις ενέργειες φορέα παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης ως προς την παροχή υπηρεσιών προς φοιτητές των πανεπιστημίων, οι οποίες παραβιάζουν το αδιάβλητο των εξετάσεων των Α.Ε.Ι..

 

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε άμεσα μετά από σημερινό δημοσίευμα ιστοσελίδας, στο οποίο αναφέρεται ότι ιδιωτικός φορέας παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, εκμεταλλευόμενος τα θεσπισμένα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού των Α.Ε.Ι., προωθεί και προβάλλει παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους φοιτητές των πανεπιστημίων, που αφορούν στην επίλυση των θεμάτων που τίθενται προς τους φοιτητές κατά τη διάρκεια της εξέτασης μαθημάτων με τη χρήση εξ αποστάσεως μεθόδων, επιδιώκοντας να παραβιάσει με αυτόν τον τρόπο το αδιάβλητο των εξετάσεων των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών των Α.Ε.Ι.

 

 

ΟΙΕΛΕ: "πάρτι εκατομμυρίων"

 

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η παρέμβαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) η οποία καλεί την υπουργό Παιδείας να ελέγξει την ακραία παραβατικότητα στο χώρο και να μην μείνει μόνο στην «κορυφή του παγόβουνου».

 

«Σπάνια (δυστυχώς μόνο με την χρονική έννοια…) αντανακλαστικά επέδειξε το Υπουργείο Παιδείας» σχολιάζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ και αναφέρει ότι «η ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει επιδείξει ανάλογη σπουδή σε συνεχείς επισημάνσεις και καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ για το χάος παρανομίας στο χώρο των Φροντιστηρίων, των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και των φορέων πιστοποίησης πληροφορικής και ξένων γλωσσών όπου το πάρτι εκατομμυρίων εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει τέλος».

 

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στις πλαστές πιστοποιήσεις ξένων γλωσσών και πληροφορικής από κέντρα-φαντάσματα σε όλη τη χώρα. 

 

Καλεί δε την υπουργό να πάρει αποφάσεις: «Είτε θα κρύψετε το πρόβλημα κάτω από το χαλί κάνοντας για επικοινωνιακούς λόγους μια και μοναδική ενέργεια εναντίον ενός φροντιστηρίου που από ‘σπόντα’ έπεσε στο ραντάρ των ΜΜΕ και αφήνοντας το 99.9% των επιτήδειων να συνεχίζει ανενόχλητο το πάρτι είτε θα βάλετε βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο με συγκεκριμένο πλάνο δράσης και δέσμη ενεργειών».