Μεγάλες καταστροφές σε οπωροφόρα δέντρα, αλλά και σε καλλιέργειες προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση, το απόγευμα της Τρίτης 26 Μαΐου σε ένα τμήμα, περίπου 3.500 στρεμμάτων, του κάμπου της Χρυσούπολης στην Καβάλα.

 

Η ζημιά σε φυτείες με δυναμικές καλλιέργειες, όπως είναι τα ακτινίδια, τα πυρηνόκαρπα και τα μηλοειδή, αλλά και σε χωράφια με αραβόσιτο, σόγια και ηλίανθο, όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή, φτάνει το 100%  της προσδοκώμενης παραγωγής φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες.

 

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Νέστου Καβάλας, Σάββας Αργυράκης, το φαινόμενο ξέσπασε λίγο μετά τις 4:00 το απόγευμα, ήταν ιδιαίτερα ισχυρό και σε διάστημα μόλις δέκα λεπτών ο τόπος «άσπρισε» από το πυκνό χαλάζι, που είχε μέγεθος μεταξύ στραγαλιού και φουντουκιού.

 

Αναφορικά με το αν υπήρξε αυτοψία από τον ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών ο κ. Αργυράκης δήλωσε πως ο αγροτικός κόσμος της περιοχής είναι εξοργισμένος με τη στάση του ασφαλιστικού φορέα και πλέον δεν περιμένει τίποτα. Τέλος τόνισε ακόμα μια φορά πως η περιοχή πρέπει να εντεχθεί σε πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας.