(ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ για την λανθασμένη τοποθέτηση της Θάσου στα νησιά υψηλής επικινδυνότητας)

 

γράφει ο φιλόλογος 

Αντώνης Φάλαρης

 

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020.

ΔΕ μένουμε σπίτι, μέρα 21η...

 

Άνοιξαν τα νησιά, άνοιξαν οι μηχανές του καφέ, άνοιξαν οι ψησταριές, άνοιξε κι ο ασκός του Αιόλου...

 

Είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων ότι οι Έλληνες σίγουρα διαθέτουμε ένα παραπάνω τουλάχιστον γονίδιο από όσα όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι αυτού του κόσμου. Το γονίδιο του εμφυλίου. Αθηναίοι και Σπαρτιάτες, Θεσσαλονικείς και Αθηναίοι, Αριστεροί και Δεξιοί, Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί, Λιμενιώτες και Λιμεναριώτες, Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες, "Βούλγαροι" και "χαμουτζήδες"... Με ασπίδες και δόρατα, με μπουνιές και με κλωτσιές (Πυξ Λαξ είναι αυτοί), με φυλακίσεις και εξορία, με κατάρες και με αναθέματα τροφοδοτούμε τις διαμάχες ανά τους αιώνες.

 

Το τελευταίο και μεγαλύτερο όπλο, βέβαια, δεν είναι άλλο από το τελειότερο επίτευγμα της τεχνολογικής ανάπτυξης, η επονομαζόμενη και Τετάρτη Εξουσία, που ακούει στο όνομα Τύπος, ήτοι ΜΜΕ. Σηκώνομαι, λοιπόν, το πρωί και απολαμβάνοντας ελεύθερος πια και καθήμενος σε καφετέρια τον πρώτο -εδώ και καιρό- και πιο απολαυστικό καφέ της ημέρας, ανοίγω τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες προς ενημέρωση. Πρώτη δημοσίευση και "Πρώτο Θέμα" η επικινδυνότητα. Χαμηλή, μεσαία, και υψηλή, όπως και τα βαρομετρικά ένα πράγμα... Μάλλον πρόκειται για δελτίο καιρού -σκέφτομαι- και ξεκινώ την ανάγνωση... 1,5 ώρα, λέει το "Πρώτο Θέμα", αρκεί για να χαρακτηριστεί ένα νησί-τουριστικός προορισμός σε τόπο χαμηλής, μεσαίας ή υψηλής επικινδυνότητος.

 

Έκπληκτος διαπιστώνω ότι τελικά στα μαθηματικά μάλλον υπήρξα "σκράπας". Ότι βρίσκομαι εκτός πραγματικότητος το δίχως άλλο. Και αρχίζω και πάλι να υπολογίζω και να μετρώ τον χρόνο. Και ξανά και ξανά... 35 με 40 λεπτά περίπου το πλοίο για την Κεραμωτή και περίπου 30 λεπτά από κει είτε για το νοσοκομείο της Καβάλας είτε της Ξάνθης. Σύνολο 1 ώρα και 10 λεπτά. Και 15 λεπτά; Και 20 βία;;; Αν θεωρήσουμε ότι ο υποτιθέμενος φορέας του ιού δε μεταφέρεται από την Κεραμωτή προς το ένα ή το άλλο προαναφερθέν νοσοκομείο με κάρο, τότε σίγουρα η Θάσος ανήκει στην κατηγορία χαμηλής επικινδυνότητος.

 

Πριν καλά καλά προλάβω να τελειώσω την ανάγνωση του άρθρου και να φτάσω στην ονομαστική πια λίστα των νησιών χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητος, "ΣΚΑΪ" και η βόμβα στην οθόνη της τηλεόρασης... Έντρομος διαπιστώνω ότι η Θάσος φέρει το κόκκινο χρώμα που αντιστοιχεί σε περιοχή υψηλής επικινδυνότητος, πράγμα που επικυρώνεται και από τη δημοσίευση που αρχικά διάβασα, ενώ για παράδειγμα η Σαντορίνη μας ή Σάντα Ειρήνη, που τραγουδούσαν και οι Κατσιμιχαίοι, ευρίσκεται σε περιοχή μεσαίας επικινδυνότητος. Λογικά τα αξιολάτρευτα πλην ταλαιπωρημένα γαϊδουράκια δύνανται να καλύψουν πιο γρήγορα αποστάσεις απ' ό,τι τα πλοία και τα ασθενοφόρα μας εδώ "πάνω".

 

Για ακόμη μία φορά το κουτί της Πανδώρας ανοίγει και φέρνει διχόνοια ανάμεσα σε Βόρειους και Νότιους στον βωμό της βαριάς βιομηχανίας μας, του τουρισμού.

 

Δεδομένης της κατάστασης λόγω του Κορωνοϊού παγκοσμίως και ειδικά των υψηλών κρουσμάτων σε χώρες-πελάτες των νησιών του Νότου, μοιραία επιχειρείται η προσέλευση τουριστών από τα φτωχά και "μπανάλ" κατά τα άλλα για όλα τα προηγούμενα χρόνια Βαλκάνια. Ξαφνικά οι "Βούλγαροι", που χρησιμοποιούνται κατά κόρον ως βρισιά οπαδική έναντι των Ελλήνων Μακεδόνων και Θρακιωτών, αποτελούν τη χώρα, μέσω της οποίας αποκτούν πρόσβαση στη χώρα μας οδικώς οι Βαλκάνιοι τουρίστες που κατακλύζουν και το νησί μας, τη Θάσο, κάθε χρόνο...

 

Φυσικά, για όλες τις προηγούμενες τουριστικές περιόδους δε μας ενδιέφερε καν τι συνέβαινε εδώ "πάνω", μιας και εκεί "χάμω" ήμασταν υπέρ του δέοντος "κλεισμένοι" από πληρότητα δωματίων και ξενοδοχείων και απόλυτα ικανοποιημένοι με τα έσοδα που έφερνε στα ταμεία των επιχειρήσεων ο "χάι" τουρισμός. Έρχεται, όμως, ένας ιός και καθιστά ως δια μαγείας τον οδικό τουρισμό εκ Βαλκανίων ίσως τον ασφαλέστερο και μόνο τρόπο μέχρι τουλάχιστον τον επόμενο μήνα για να βγάλουμε κάποια έστω "σπασμένα", ώστε να μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας τον χειμώνα αναμένοντας εναγωνίως το ερχόμενο καλοκαίρι.

 

Ξαφνικά, ακυρώνονται πτήσεις από χώρες-πελάτες και σαστίζουμε εκεί "χάμω". Ξαφνικά, το να μην έχει κάποιο νησί αεροδρόμιο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι αυτών που έχουν. Ξαφνικά, οι αποστάσεις μεγαλώνουν και η Θάσος απομακρύνεται από τη στεριά ως εκ θαύματος! Ανήκει στα νησιά που αδυνατούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε νοσοκομεία αναφοράς Covid στην ηπειρωτική χώρα εντός 1,5 ώρας. Ξαφνικά, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκεί "χάμω" επιδίδονται σε προπαγάνδα, σε ψευδείς και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

 

"Έτσι, ξαφνικά", που τραγουδά κι ο συνονόματος Βορειοελλαδίτης βάρδος...