γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Αρνητική εξέλιξη για τη Θάσο αυτό το καλοκαίρι είναι η ένταξη του νησιού στη λίστα «υψηλής επικινδυνότητας» για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού, κάτι που ίσως προκαλέσει απώλειες αφίξεων ή και γενικότερο πλήγμα στη φήμη

 

Την περασμένη Κυριακή, ο αθηναϊκός Τύπος δημοσίευσε ρεπορτάζ που αναφερόταν στο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας να χωρίσει τα ελληνικά νησιά σε τρεις κατηγορίες, αναλόγως με τις δυνατότητές τους για αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού. 

 

Κι ενώ η Θάσος, λογικά, θα εντασσόταν στην κατηγορία χαμηλής επικινδυνότητας, λόγω της εγγύτητάς της στη στεριά και σε οργανωμένη νοσοκομειακή δομή, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα την αναφέρει στο άλλο άκρο συγκαταλέγοντάς την... στα νησιά της άγονης γραμμής. 

 

Πως χωρίστηκαν τα νησιά σε 3 ταχύτητες

 

Βάσει του σχεδίου που καταρτίστηκε από τον ΕΟΔΔΥ, τα νησιά ταξινομούνται σε τρεις ζώνες (χαμηλού, μέτριου και υψηλού κινδύνου), ανάλογα με την προσβασιμότητα σε δομές υγείας, αλλά και σε δομές ελέγχου για κορωνοϊό. 

 

Η εφημερίδα Πρώτο Θέμα αναφέρει χαρακτηριστικά: 

 

«Για παράδειγμα, προορισμοί χαμηλού κινδύνου θεωρούνται η Κρήτη, η Εύβοια, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και άλλα νησιά, π.χ. των Κυκλάδων ή των Σποράδων, η πρόσβαση ή η σύνδεση των οποίων με την ηπειρωτική χώρα μπορεί να γίνει σε διάστημα 1,5 ώρας

 

Μέτριου κινδύνου θεωρούνται νησιά που έχουν δομές υγείας. Ενδεικτικά τέτοια νησιά είναι η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος). 

 

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου εντάσσονται τα νησιά που δεν διαθέτουν υποδομές υγείας ή που διαθέτουν τις στοιχειώδεις δομές υγείας. Ενδεικτικά σε αυτή τη λίστα βρίσκονται η Σαμοθράκη, η Θάσος, η Ανάφη, η Ιος, η Φολέγανδρος, η Αστυπάλαια, η Πάτμος, η Κάρπαθος, η Μήλος, η Αμοργός, η Σκύρος». 

 

Άγνωστη έννοια η "Θάσος" για το ΕΚΑΒ 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει το Υπουργείο Υγείας επηρεάζει -αν δεν καθορίζει- η κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, που φαίνεται ότι με τον διαχωρισμό των νησιών σε «τρεις ταχύτητες», επηρεάζει τη φήμη τους και κατ’ επέκταση τις τουριστικές ροές. 

 

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, κληθείς από το KavalaNews να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου και την ένταξη της Θάσου στη λίστα υψηλής επικινδυνότητας, αρκέστηκε απλώς στο να παραπέμψει στον ΕΟΔΔΥ, ως αρμόδιο φορέα για αυτές τις αποφάσεις. 

 

Σημειώνεται ότι το ΕΚΑΒ έχει ήδη αρχίσει ασκήσεις εκπαίδευσης και ελέγχου ετοιμότητας στα νησιά και σκοπεύει να κάνει αντίστοιχες κινήσεις και στη Θάσο, χωρίς όμως να την έχει συμπεριλάβει στα πρώτα νησιά. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρόεδρος του ΕΚΑΒ είχε κάνει με την ανάληψη των καθηκόντων του μια περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και την πόλη της Καβάλας αλλά δεν επισκέφθηκε τη Θάσο αν και είχε κληθεί. 

 

Οι τοπικές αρχές πρέπει να δράσουν ΑΜΕΣΑ

 

Όσο περνούν οι μέρες και παίρνει δημοσιότητα αυτή η λίστα των νησιών που χωρίστηκαν, προφανώς αυθαιρέτως, σε τρεις ζώνες υψηλού κινδύνου, η Θάσος κινδυνεύει να χάσει επισκέπτες λόγω της ζημιάς που γίνεται στη φήμη της. Η κακή αυτή δημοσιότητα επηρεάζει τόσο τα οδικά όσο και τα (πιθανά για την ώρα) αεροπορικά τουριστικά ρεύματα. 

 

Για το θέμα έχουν ενημερωθεί οι τοπικές αρχές αλλά για την ώρα δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση για το αν έχει γίνει ή όχι κάποια ενέργεια και προς ποια κατεύθυνση. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι η λίστα με τους τρεις βαθμούς επικινδυνότητας είναι «δυναμική» και ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. 

 

Το προφανέστατο σφάλμα & τα επιχειρήματα

 

Είναι προφανές ότι από σφάλμα μπήκε η Θάσος στην ίδια κατηγορία με τα πολύ απομακρυσμένα νησιά της άγονης γραμμής, πιθανότατα από κάποιον που δεν μελέτησε τη γεωγραφία, ούτε αναζήτησε τις χρονοαποστάσεις και τα λοιπά ειδικά δεδομένα. 

 

Είναι επίσης κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Θάσος μπορεί και πρέπει να ενταχθεί στη λίστα με τα ασφαλή νησιά, την στιγμή που σε αυτά έχουν ενταχθεί ακόμη και οι Σποράδες ή οι Κυκλάδες. 

 

Τα επιχειρήματα της Θάσου σε αυτή τη διεκδίκηση είναι ότι απέχει λιγότερο από μιάμιση ώρα από την ηπειρωτική χώρα, ότι συνδέεται τακτικότητα με τη στεριά (φέρι μπόουτ ανά μισή ώρα και σχεδόν 30 δρομολόγια ημερησίως το καλοκαίρι) ενώ καλύπτεται από μεγάλο αριθμό σκαφών που ακόμη και τον χειμώνα εγγυώνται ταχείες διακομιδές στο νοσοκομείο. 

 

Η πρωτιά της Θάσου στην ετοιμότητα για COVID

 

Μιλώντας στο KavalaNews, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πρίνου, Θωμάς Αγγελόπουλος, τόνισε ότι το νησί είναι θωρακισμένο από την πρώτη στιγμή και μάλιστα νωρίτερα από κάθε άλλο νησί, αφού πριν καλοκαιριάσει καταγράφηκε πρωτιά της Θάσου τόσο στη δημιουργία χώρων υποδοχής και απομόνωσης με δύο isobox στη είσοδο της υγειονομικής μονάδας όσο και στη δημιουργία ειδικού ασθενοφόρου covid, στα πρότυπα λειτουργίας του ΕΚΑΒ στα αστικά κέντρα.

 

Το δε νοσοκομείο της Καβάλας, στο οποίο μπορεί να φτάσει ασθενής σε λιγότερο από μιάμιση ώρα, δεν είναι κάποιο τυχαίο νοσοκομείο, τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος, αλλά μια αναβαθμισμένη νοσοκομειακή μονάδα περιφερειακής σημασίας, με υψηλότατο βαθμό ετοιμότητας για αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ άποψη που διατυπώνει αναγνώστης μας από τη Θάσο 

 

Παρακάτω: Εξώφυλλο και εσωτερικές σελίδες από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" - ένα από τα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου για τις 3 Ζώνες Κινδύνου των Ελληνικών Νησιών