Φρένο στο όποιο τουριστικό ρεύμα τείνει να δημιουργηθεί από Βουλγαρία προς Ελλάδα έβαλε τη Δευτέρα η υπουργός Τουρισμού της γείτονος, Νικολίνα Ανγκέλκοβα, προσπαθώντας παράλληλα να ενισχύσει και μια καμπάνια για εσωτερικό τουρισμό στη χώρα της. Μια μέρα μετά, άλλη μια δήλωση ήρθε να κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη. 

 

Οι δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ στη Βουλγαρία, μεταδόθηκαν «με φειδώ» τη Δευτέρα 11/5/2020 αλλά έχουν ήδη αρχίσει να αναμεταδίδονται από άλλα μέσα. 

 

Η υπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας μίλησε για τα αποτελέσματα μιας διευρυμένης σύσκεψης στη Βουλγαρία για τον κορωνοϊό, κατά την οποία εξετάστηκαν κι οι τουριστικές προεκτάσεις στη χώρα. Στις δηλώσεις της φέρεται να προειδοποίησε τους Βούλγαρους πολίτες που θα επιλέξουν να περάσουν τις διακοπές τους σε Ελλάδα ή Τουρκία ότι «αφότου γυρίσουν στην χώρα (εν. τη Βουλγαρία) θα πρέπει να παραμένουν σε 14ημερη καραντίνα».

 

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν παράλληλα με άλλες ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη Βουλγαρία, με έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό. 

 

Επισήμως, ο τουρισμός στην Βουλγαρία επανήλθε από σήμερα Τετάρτη 13/5/2020 με την επαναλειτουργία μονάδων ενώ την 1η Ιουνίου προγραμματίστηκε η επαναλειτουργία οργανωμένων παραλιών και την 1η Ιουλίου. 

 

Η Βουλγάρα υπουργός πρόσθεσε βέβαια ότι η κατάσταση θα επανεξετάζεται συνεχώς και ότι ενδεχομένως οι οδηγίες να αλλάξουν όμως το κλίμα έχει ήδη διαμορφωθεί. 

 

Μάλιστα την Τρίτη 12/5/2020 το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας διέψευδε το περιεχόμενο δημοσιευμάτων και αναρτήσεων στο facebook βάσει των οποίων υπήρξε διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας για την ανάπτυξη ενός «τουριστικού διαδρόμου» μεταξύ των δύο χωρών, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.