Από την εφαρμογή των μέτρων για την παραμονή στο σπίτι λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, στις αρχές Μαρτίου, αυξήθηκε κατακόρυφα η επισκεψιμότητα της επίσημης σελίδας του Δήμου Καβάλας στο facebook. Κι αυτό, χάρη στην πρωτοβουλία που έλαβαν οι διαχειριστές της σελίδας να την εμπλουτίζουν καθημερινά με παλιές φωτογραφίες της πόλης, που συνοδεύονται από πληροφοριακές κειμενολεζάντες, προσκαλώντας την ίδια στιγμή τους δημότες που έχουν στην κατοχή τους παλιές φωτογραφίες να τις κοινοποιήσουν στη σελίδα ή να τις αποστείλουν στον δήμο.

 

Με τον τρόπο αυτό, η διοίκηση του Δήμου Καβάλας πέτυχε να παρέχει στους πολίτες χρηστικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να τους ενημερώνει για τις δράσεις της δημοτικής αρχής, ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες να περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους μαθαίνοντας την τοπική ιστορία τόσο της πόλης όσο και της ευρύτερης περιοχής.

 

Οι αναρτήσεις γίνονται σε καθημερινή βάση από ομάδα στελεχών του Δήμου Καβάλας. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κώστας Παπακοσμάς, ερευνητής τοπικής ιστορίας που έχει την ευθύνη της συνεχούς ροής της ηλεκτρονικής σελίδας του δήμου με φωτογραφίες και ιστορικά στοιχεία, υπογραμμίζει ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική με στοιχεία και μαρτυρίες που καταθέτουν αλλά και με την αποστολή φωτογραφιών από το προσωπικό ή το οικογενειακό τους αρχείο.

 

«Η προσπάθεια μας», σημειώνει ο κ. Παπακοσμάς, «έχει στόχο να γνωρίσουν όχι μόνο οι δημότες μας αλλά κι αυτοί που ζουν μακριά, την περιοχή μας, να θυμηθούν τους φίλους τους, τα μέρη πού έζησαν. Υπήρξε Καβαλιώτης άνω των 80 ετών που ζει στην Αθήνα και χειρίζεται άψογα τα ηλεκτρονικά μέσα, ο οποίος μας έστειλε φωτογραφίες από την Καβάλα των περασμένων χρόνων. Επίσης, υπήρξαν μεγάλοι αθλητές του στίβου, συναθλητές του αειμνήστου Καβαλιώτη E. Δαβιτζόγλου, που μας έστειλαν φωτογραφίες και στοιχεία για την Καβάλα και τους ανθρώπους της».

 

Ο κ. Παπακοσμάς υπογραμμίζει τέλος πως υπάρχει η σκέψη όλος αυτός ο όγκος φωτογραφιών και πληροφοριών που συγκεντρώθηκε στη διάρκεια αυτής της κοινής δοκιμασίας των πολιτών να ταξινομηθεί από τον δήμο και να εκδοθεί.

 

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λωλίδης