Την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς στην οικονομία από την πανδημία Covid-19, ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης βρίσκονται σε ανοιχτή διαμάχη στον αγώνα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την κουτσουρεμένη τουριστική πίτα του καλοκαιριού του 2020.

 

 

 

Ενώ ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει το αναλυτικό σχέδιό της για την τουριστική περίοδο (πότε θα θεωρηθεί – σχετικά – ασφαλές να αρχίσει, πόσο θα διαρκέσει, ποια μέτρα και ποιες προϋποθέσεις θα ισχύουν, ώστε να αποτραπούν μίνι επιδημίες σε νησιά κ.λπ.), οι ξενοδόχοι της χώρας, που χρόνια τώρα απαιτούν αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πλατφόρμες όπως το Airbnb, ζήτησαν από την κυβέρνηση να «κλειδώσει» για φέτος τα καταλύματα αυτά προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση των ιδιοκτητών.

 

 

 

Πολεμικό κλίμα δημιούργησαν οι προτάσεις που κατέθεσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος προς την κυβέρνηση, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει προσωρινή αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας και περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε αδειοδοτημένα από το υπουργείο Τουρισμού καταλύματα.

 

 

Θέτουν μάλιστα ως προϋπόθεση τα ακίνητα ιδιωτών που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, να πληρούν τους όρους και τις προδιαγραφές του άρθρου 46 του Ν. 4179/2013, δηλαδή να είναι μονοκατοικίες τουλάχιστον 80 τ.μ. με ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση, που αδειοδοτούνται και ελέγχονται από το υπουργείο.

 

 

 

Ωστόσο οι προτάσεις των ΠΟΞ και ΞΕΕ προκάλεσαν την οργή του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ), ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Πρόκειται παράλογη και αήθη ολομέτωπη επίθεση προς το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, το οποίο, τα τελευταία χρόνια, ανθεί και στη χώρα μας, συμβάλλοντας, κι αυτό με τη σειρά του, στην εθνική οικονομία…  

 

 

…Η αναστολή του καθεστώτος των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεπάγεται, αναπόδραστα, τον συνωστισμό των πολιτών στις ξενοδοχειακές μονάδες και την, κατ’ επέκταση, επικίνδυνη εκτίναξη της διασποράς του ιού…

 

 

...Καθίσταται, λοιπόν, απολύτως εναργές ότι η πρότασή τους ουδόλως εναρμονίζεται με την απαίτηση περί προστασίας της δημόσιας υγείας, παρεκκλίνοντας, προφανώς, από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια του δημοσίου συμφέροντος και του κράτους δικαίου. Άλλωστε η εξακολούθηση λειτουργίας των διαμερισμάτων τύπου Airbnb θα συμβάλει στην αποφυγή επίφοβων συνωστισμών συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του ποσοστού μετάδοσης».

 

Πηγή: Το Ποντίκι.gr