Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας του σωματείου μας στον ΟΑΕΔ που σκοπό είχε την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο αυτή την περίοδο όπως και τη διεκδίκηση των παρακάτω αιτημάτων.

 

Ούτε μπροστά στον κορονοϊο δεν δίστασαν οι εργοδότες να επιτεθούν στα δικαιώματα μας, από την πρώτη μέρα ψάξανε και βρήκανε τους τρόπους που θα μας φορτώσουν τα βάρη της πανδημίας. Χαρακτηριστικά σε όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης απολύσανε εργαζομένους αλλάξανε συμβάσεις από 8ωρες σε 4ωρες η επέβαλλαν εκ περιτροπής εργασία.

Η στάση της Κυβέρνησης ήταν η αναμενόμενη, σε εμάς πετάξανε ένα 800αρι που δεν φτάνει ούτε για τα βασικά -και αυτό άμα το πάρουμε- και απαγορεύσανε τις απολύσεις αφότου είχανε ήδη γίνει όσες ήτανε να γίνουνε. Τώρα είμαστε στο έλεος της εργοδοσίας να περιμένουμε πότε, πως και αν θα μας πάρει για δουλειά. Στα Ξενοδοχεία που τόσο καιρό μας έχουνε για σκλάβους που με την πρώτη δυσκολία μας πετάξαν στο δρόμο, τους δίνουνε επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές από την δική μας φορολογία. 

Θα τους πληρώσουμε και από πάνω!

 

Δεν μας παίρνει να περιμένουμε άλλο δεν μας παίρνει να κάνουμε άλλες θυσίες πρέπει τώρα μέσα από το σωματείο να ενώσουμε τις φωνές μας και να πούμε ως εδώ! Να απαιτήσουμε αυτά που έχουμε κερδίσει με την δουλειά μας τόσα χρόνια.

 

Δεν θα πληρώσουμε για ακόμη μια φορά τη χασούρα των εργοδοτών μας, παλεύουμε και απαιτούμε:

•      Να καταβληθεί άμεσα το έκτακτο επίδομα των 800€ σε όσους δεν το έχουν λάβει.

 

•      Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Τήρηση των κλαδικών ΣΣΕ.

 

•      Μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Μέτρα ατομικής προστασίας για τους διανομείς , 5ημερο 8ωρο , αξιοπρεπείς μισθούς.

 

•      Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικών χωρίς προϋποθέσεις.

 

•      Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι ορισμένου χρόνου στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

 

•      Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση περσυνή περίοδο.

 

•      Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να συμπεριληφθούν και οι άνεργοι που η επιδότησή τους έληξε πριν το Γενάρη του 2020.Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους. Διεκδικούμε επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

•      Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.

 

•      Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.