Στην ημερήσια ανακοίνωση της Τετάρτης 18/3/2020 (18:00) ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 418, εκ των οποίων 31 που επιβεβαιώθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο. 

 

Τα 64 κρούσματα παραμένουν «απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης» ενώ 79 νοσηλεύονται εκ των οποίων 13 διασωληνωμένοι, που λαμβάνουν ειδική αντιική θεραπεία. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 70 έτη. 

 

Μέχρι τώρα έχουν γίνει περισσότερα από 6.000 τεστ για κορωνοϊό

 

Οι συμβουλές προς τον πληθυσμό δεν αλλάζουν, τόνισε και επισήμανε ότι «όλοι κινδυνεύουμε από το νέο ιό». Επανέλαβε πως έλεγχος στα δημόσια νοσοκομεία θα γίνεται μόνο στα άτομα με σοβαρά συμπτώματα ή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. «Το αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει κάτι» τόνισε και συνέστησε ακόμη και στους νέους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι

 

«Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας σα να είμαστε φορείς και να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη διασπείρουμε τον ιό με θρησκευτική ευλάβεια» είπε ο κ. Τσιόδρας. 

 

Ενδιαφέρον είχε η επισήμανσή του για την επάρκεια των τεστ και για τα όσα ακούγονται. Τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια για όλα τα άτομα και ιδιαίτερα για όσους ισχύουν τα κριτήρια (όσοι χρήζουν νοσηλείας, επαγγελματίες υγείας, ομάδες υψηλού κινδύνου). 

 

Είπε ότι γίνεται μεγάλος αριθμός τεστ σε ημερήσια βάση και ότι «φυσικά και επιτρέπεται το τεστ σε ιδιωτικούς φορείς» αλλά επισήμανε δύο κινδύνους για όσους πηγαίνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια: ο ένας είναι ένας ασθενής που πηγαίνει σε αυτά να μεταδώσει και να διασπείρει τον ιό κι ο άλλος είναι ένας υγιής να κολλήσει τον ιό, όσο βρίσκεται μέσα σε ένα εργαστήριο. 

 

Για τον λόγο αυτό, τόνισε, πρέπει μέσα στα ιδιωτικά εργαστήρια να λάβουν πολύ αυστηρά μέτρα. 

 

Το μεγαλύτερο, ίσως, ενδιαφέρον παρουσίαζαν οι επισημάνσεις Τσιόδρα σχετικά με όλους τους άλλους ιούς που κυκλοφορούν επιπλέον αυτού του νέου κορωνοϊού της πανδημίας. Εκτός από τον ιό της γρίπης, που ο κόσμος ξέρει τι είναι, μίλησε για πολλούς διαφορετικούς τύπους ιών του αναπνευστικού, όπως πνευμονοϊοί, αδενοϊοί, ρινοϊοί κ.α. αλλά και οι 4 ποικιλίες κλασικών κορωνοϊών που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. 

 

«Η ένταση των μέτρων για το νέο κορωνοϊό θα βοηθήσει τον περιορισμό της διασποράς και των άλλων ιών» προς όφελος όλης της χώρας, είπε ο κ. Τσιόδρας. 

 

Στη συνέχεια μίλησε για «επιστήμονες που διαδίδουν fake news» και οι οποίοι λένε ότι «οδηγούμαστε σε κατάσταση Ιταλίας». Τόνισε ότι «θέλει προσοχή για να μην περνούν λάθος μηνύματα στον κόσμο» και εξήγησε ότι η Ελλάδα ακολουθεί τις διεθνείς οδηγίες για παρακολούθηση με δύο τύπους δειγματοληψιών, η μία θα γίνεται στις ΜΕΘ στους νοσηλευόμενους σε σοβαρή κατάσταση και μία στο γενικό πληθυσμό, η οποία θα γίνεται με τρόπο που να μην εκθέτει κανέναν σε κίνδυνο. 

 

«Ακολουθούμε και μαθηματικά μοντέλα στα οποία δουλεύει ομάδα του ΕΚΠΑ» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας και εκτίμησε ότι έχουμε μεταξύ 2.000-3.000 κρουσμάτων κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό

 

«Όσο περισσότερο καταγραφουμε τόσο πιο ακριβής είναι η εκτίμησή μας» είπε και πρόσθεσε: «περιμένουμε φυσικά όλο και περισσότερα κρούσματα». 

 

Σταδιακά, δεν θα μετράμε ένα προς ένα τα κρούσματα αλλά μόνο τα σοβαρά και αυτά που χρειάζονται νοσηλεία» κατέληξε. 

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις 10 ατόμων και άνω και ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000€ ανά πρόσωπο και ανά περίπτωση «ανεξαρτήτως άλλων πονικών ευθυνών». 

 

Επίσης είπε ότι «αποθαρρύνονται» συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους άνω των 10 ατόμων και επανέλαβε την αυστηρή σύσταση στους πολίτες να παραμένουν στην κατοικία τους. 

 

«Η κυκλοφορία εκτός οικίας να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για εξυπηρέτηση ζωτικών αναγκών» τόνισε, δίνοντας ως παραδείγματα την μετάβαση στην εργασία ή σε γιατρό ή σε κατάστημα τροφίμων κλπ. 

 

Για τις επιχειρήσεις είπε ότι πρέπει να μπουν άμεσα στην μορφή τηλε-εργασίας και όσες δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και μάλιστα εκ περιτροπής. Όσοι συνεχίζουν και εργάζονται σε χώρους εργασίας να κρατάνε την απόσταση των δύο μέτρων.

 

Σχετικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είπε ότι ενισχύεται με επιπλέον προσωπικό, με μετακίνηση των εργαζόμενων στα ΚΑΠΗ και τους παιδικούς σταθμούς, που είναι κλειστά.