Συστάθηκε και πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση η ομάδα συντονισμού και διαχείρισης εκτάκτων ενεργειών της Περιφέρειας ΑΜΘ για τον κορωνοϊό.

 

 

Η ομάδα αποτελείται από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, την Εκτελεστική Γραμματέα κ. Ζωή Κοσμίδου, το Γενικό Διευθυντή Δημόσιας  Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Λουκά Γεωργίου, το Γενικό Διευθυντή Εσωτερικής Λειτουργίας κ. Αριστοτέλη Γκαράνη και το Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Κωνσταντίνο Χουβαρδά.

 

 

Η ομάδα θα είναι σε τακτική επαφή με το σύνολο των Αντιπεριφερειαρχών, χωρικών και θεματικών, τους υπόλοιπους Γενικούς Διευθυντές και τις υπηρεσίες σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. 

 

Κατά την πρώτη της συνεδρίαση η ομάδα αποφάσισε τα εξής:

  1. Εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες τηλεφωνικά, ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείουκαι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και για κατεπείγοντα θέματα θα εξυπηρετούνται δια ζώσης μετά από προγραμματισμένη συνάντηση (ραντεβού). 

Για την εξεύρεση των τηλεφώνων και των e-mail πατήστε εδώhttps://www.pamth.gov.gr/index.php/el/ ή επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΠΑΜΘ στην Κομοτηνή 25313-50125/50108 καθώς και με τα Τμήματα Πληροφορικής των:

  • ΠΕ Έβρου 25513-50491/50446
  • ΠΕ Ξάνθης  25413-50107
  • ΠΕ Καβάλας  25135-03266/50333
  • ΠΕ Δράμας 25213-51315/51316

Επίσης για κατεπείγοντα θέματα, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και με τα γραφεία των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών.

  1. Απολυμάνσεις. 

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας θα προβεί άμεσα σε απολυμάνσεις όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας, ξεκινώντας από τις Διευθύνσεις Μεταφορών και στη συνέχεια στις υπόλοιπες υπηρεσίες. 

Οι πολίτες θα ενημερώνονται για την ημέρα που θα  πραγματοποιείται η απολύμανση, οπότε και η υπηρεσία θα παραμένει κλειστή. Τη συγκεκριμένη  ημέρα οι ενδιαφερόμενοι θα εξυπηρετούνται μέσω e-mail.

  1. Αναστολή εξετάσεων των Διευθύνσεων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναστέλλεται η διενέργεια των εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης και χειρισμού γεωργικών μηχανημάτων καθώς και ο προγραμματισμός και η διενέργεια εξετάσεων για τη χορήγηση τεχνικών επαγγελματικών αδειών (υδραυλικών, ηλεκτρολόγων κλπ).

  1. Λειτουργία Σφαγείων.

Σε σχέση με τη λειτουργία των σφαγείων και το εμπόριο των ζώων ισχύει το από 13-3-2020 δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ αναφορικά με τη χρησιμοποίηση ατομικών μέτρων προστασίας από τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους και την έκδοση εγγράφων μέσω e-mail.

  1. Έλεγχοι τιμών και επάρκειας αγαθών.

Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων προβαίνουν σε ελέγχους για την επάρκεια των αγαθών και τον έλεγχο της πολιτικής των τιμών.

Μέχρι στιγμής η αγορά έχει απόλυτη επάρκεια τροφίμων.

 

 

  1. Λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου

Στο πλαίσιο της τήρησης των γενικών και ειδικών διατάξεων που αφορούν στον κορωνοϊό, και σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, το Περιφερειακό Συμβούλιο του Μαρτίου θα συνεδριάσει δια περιφοράς.

  1. Λειτουργία των υπηρεσιών και υπάλληλοι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Η λειτουργία των υπηρεσιών θα ακολουθεί τις οδηγίες που εκδίδει το Υπουργείο Εσωτερικών (εκ περιτροπής εργασία, εργασία εξ αποστάσεως, προσαρμογή ωρών εισόδου κοινού κλπ). Εφαρμογή της ειδικής άδειας για τους υπαλλήλους της ΠΑΜΘ που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. 

  1. Παράταση αναστολής εκδηλώσεων.

Παρατείνεται μέχρι νεωτέρας η απόφαση με την οποία είχαν ανασταλεί μέχρι τις 20 Μαρτίου όλες οι εκδηλώσεις και δράσεις της Περιφέρειας.

  1. Παράταση αναβολής εξετάσεων των Διευθύνσεων Μεταφορών.

Παρατείνεται μέχρι νεωτέρας η απόφαση με την οποία είχαν ανασταλεί μέχρι τις 27 Μαρτίου όλες οι εξετάσεις, πρακτικές και θεωρητικές, σχετικές με τις άδειες οδήγησης.

  1. Επίσπευση ένταξης έργων υγείας στο ΠΕΠ ΑΜΘ

Επισπεύδεται από τον Περιφερειάρχη και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος η χρηματοδότηση έργων που αφορούν σε θέματα υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώνεται πως με απόφαση του κ. Μέτιου η Περιφέρεια διαθέτει 3.313.387 € από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα για τα ακόλουθα έργα:

·       499.000 € για νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στην Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα καλύψει ανάγκες τόσο σε προγραμματισμένα όσο και σε έκτακτα περιστατικά.

·       1.138.000 € για νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για την κάλυψη προγραμματισμένων και έκτακτων αναγκών της Χειρουργικής Κλινικής Καρδιάς – Θώρακος του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

·       1.047.731 € για την ανάπτυξη μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης - Οικοτροφείο στην πόλη της Ξάνθης, που θα στεγάσει δεκαπέντε ενήλικα άτομα με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

·       449.656 € για την στήριξη της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και τη διεύρυνση των δράσεών τους σε περισσότερους ωφελούμενους στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

·       180.000 € για την ανάπτυξη και λειτουργία Ιατρείου Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, το οποίο θα φροντίζει και θα υποστηρίζει ασθενείς με Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές.

Τέλος, καλούνται οι πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι επιλέγοντας για την διεκπεραίωση των αιτημάτων τους την εξυπηρέτηση εξ αποστάσεως και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

 

Από το Γραφείο Ενημέρωσης Περιφερειάρχη

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης