Ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής για τον Κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε στις 18:00 της Κυριακής 15/3/2020 ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν 49 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα οποία όμως προστίθενται και επιπλέον 54 νέα κρούσματα που προέρχονται από εξετάσεις προηγούμενων 24ωρων. 

 

Όπως είπε, υπήρξαν καθυστερήσεις στη ροή της πληροφορίας από τα εργαστήρια αναφοράς λόγω φόρτου εργασίας. 

 

Σημειώνεται ότι στην Καβάλα δεν υπάρχει προς το παρόν ΚΑΝΕΝΑ κρούσμα. 

 

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ξανά με έμφαση ότι βασικά μέτρα προστασίας από τη νόσο, πέρα από τον εγκλεισμό στο σπίτι είναι η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής με κυριότερο το συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. 

 

Ακούστηκε ξανά ο όρος «εκθετική αύξηση» που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων από έναν άνθρωπο που κολλάει δεκάδες ή εκατοντάδες άλλους. 

 

Μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 4.000 εργαστηριακοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό. 

 

Σε ό,τι αφορά τα τεστ, επανέλαβε ότι τα δημόσια νοσοκομεία σταμάτησαν να κάνουν ελέγχους για κορωνοϊό σε ανθρώπους με ήπια συμπτώματα ή σε ασυμπτωματικούς ασθενείς γιατί… «δεν φτάνουν τα τεστ». 

 

Από τα νέα 103 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τα 44 θεωρείται ότι προέκυψαν από εγχώρια μετάδοση, δηλαδή δεν πρόκειται για ανθρώπους που ταξίδεψαν στο εξωτερικό ή ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που ήρθαν από το εξωτερικό. Άρα ο κορωνοϊός έχει αρχίζει να διασπείρεται εσωτερικά. 

 

Ο κ. Τσιόδρας παρακάλεσε τους δημοσιογράφους να μην χρησιμοποιήσουν ξανά τον όρο «ορφανά κρούσματα» που και ο ίδιος χρησιμοποιούσε μέχρι την προηγούμενη ημέρα γιατί είναι «επιστημονικά ανακριβής». 

 

Από το σύνολο των κρουσμάτων οι 51 από τους 331 ασθενείς νοσηλεύονται, 8 εκ των οποίων -όλοι άνδρες- διασωληνωμένοι και σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

 

Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν και βρίσκονται στην Αθήνα. 

 

Οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 4, στο σύνολό τους άτομα με σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας

 

Επανέλαβε πάντως την ισχυρή σύσταση για επιτήρηση της υγείας και περιορισμό επαφών όποιου επιστρέφει από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ξανά ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι τα αεροσταγονίδια και όχι ο αέρας που αναπνέουμε.

 

Σχετικά με τις φήμες για τα φάρμακα και την πιθανή συσχέτισή τους με επιδείνωση της κατάστασης (ακούστηκαν φήμες για αντιφλεγμονώδη και φάρμακα για την υπέρταση) τόνισε ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για κανένα τέτοιο συμπέρασμα. 

 

Αντιθέτως είπε ότι είναι απολύτως ασφαλής η παρακεταμόλη, όπως πχ το depon ενώ επισήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να να εμπιστεύονται τη συμβουλή γιατρού και μόνο και όχι αδιασταύρωτες πληροφορίες. 

 

Σχετικά με την στάση της εκκλησίας, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι ο κόσμος πρέπει να αποφύγει με κάθε τρόπο τις συναθροίσεις, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ελπίζουμε η Ιερά Σύνοδος που συνεδριάζει αύριο να πάρει τις σωστές αποφάσεις».