Ελλείψεις σε ιατρικές μάσκες και αντισηπτικό τζελ παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα, από την πρώτη κιόλας ημέρα που διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα. 

 

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας Σίσυ Ρακιτζή επιβεβαίωσε ότι στα φαρμακεία υπάρχει έλλειψη αντισηπτικού τζέλ, οινοπνεύματος και μασκών ενώ έκανε γνωστό ότι αυτά τα υλικά αναμένεται να είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία μετά τις 15 Μαρτίου. 

 

Η ίδια τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μην υπάρξει πανικός στον κόσμο, του οποίου οι καταναλωτικές συνήθειες επηρεάστηκαν όπως φαίνεται από την εξάπλωση του κορωνοϊού. 

 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μέσα στην εβδομάδα που προηγήθηκε, σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, ακόμη και σούπερ μαρκετ, έχουν εξαντληθεί τελείως οι μάσκες ενώ παρουσιάστηκαν ελλείψεις σε αντισηπτικά προϊόντα.

 

Οι επιστήμονες τονίζουν συνεχώς πως οι μάσκες προορίζονται μόνο για ασθενείς και ειδικές ομάδες, ωστόσο ο πανικός του κόσμου είχε ως αποτέλεσμα αυτά τα προϊόντα να λείπουν σήμερα από αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη

 

Ενδεικτικό του πανικού είναι μια φαρμακαποθήκη που διαθέτει 8.000 συσκευασίες οινοπνεύματος ανά μήνα, είδε να «εξαφανίζεται» απόθεμα 4.000 τεμαχίων σε μία ημέρα ενώ μέσα σε λίγα λεπτά άδειασαν από τα ράφια της 2.500 τεμάχια αντισηπτικών και αντίστοιχος αριθμός γαντιών. 

 

Η παραγωγή ιατρικών μασκών προερχόταν κυρίως από την Κίνα η οποία όμως αντιμετώπισε και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι ελληνικές βιοτεχνίες που κάποτε παρήγαγαν τέτοια προϊόντα, τα έχουν εγκαταλείψει αφού οι Κινέζοι κυριάρχησαν στην αγορά, λόγω κυρίως των χαμηλών τιμών. 

 

Το Υπουργείο Υγείας εντόπισε μια μικρή βιοτεχνία στο νομό Δράμας, η οποία -κάτω από μεγάλη μυστικότητα- ανέλαβε μέσω σχετικής ανάθεσης να προμηθεύσει το ΕΣΥ αλλά και τις φαρμακαποθήκες με τις λεπτές μάσκες μιας χρήσης. Η παραγωγή άρχισε προ ημερών αλλά τηρείται σιγή ιχθύος για το όνομα και την τοποθεσία της βιοτεχνίας, ώστε να μην σημειωθούν φαινόμενα προσπάθειας... απευθείας αγορών. 

 

Πρόκειται για μια πολύ παλιά βιοτεχνία του νομού Δράμας, αρκετά μακριά από την πόλη, η οποία διανύει την 4η δεκαετία λειτουργίας της κι εδώ και πολλά χρόνια παράγει εξειδικευμένα υφασμάτινα προϊόντα. 

 

Αποτελεί δε έναν από τους παλιότερους και μεγαλύτερους προμηθευτές του Ελληνικού Δημοσίου (Νοσοκομεία, Σώματα Ασφαλείας, Ν.Π.Δ.Δ. κτλ) κυρίως σε στολές ενώ με αντίστοιχα προϊόντα προμηθεύει και μεγάλες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα από το χώρο των μεταφορών και του τουρισμού. 

 

Σημειώνεται ότι πέρα από τη συγκεκριμένη εταιρία, υπάρχουν αρκετές ακόμη στον ελλαδικό χώρο που κατασκευάζουν τις κατά πολύ ακριβότερες μάσκες για χρήση το προσωπικό των νοσοκομείων.