γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Την άποψη ότι η συμμετοχή των πιστών στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας δεν ενέχει κινδύνους προσβολής με το νέο κορωνοϊό, διατύπωσε δημοσίως ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, Στέφανος

 

Είπε συγκεκριμένα:

 

«Είναι θεολογικό θέμα βέβαια… Το θίγω έτσι γιατί εδώ ήταν το Σανατόριο πάνω. Ακούστηκε ποτέ κάποιος παπάς να πεθάνει από τέτοια αρρώστεια; Ο παπάς όμως που πήγαινε εκεί και λειτουργούσε, πάντοτε τη Θεία Κοινωνία που έμενε, την κατέλυε ολόκληρη. Αυτό γίνεται σε όλα τα ιδρύματα, γίνεται χρόνια τώρα και κανένας δεν έχει κατά κάποιο τρόπο κολλήσει, να το πούμε έτσι, τέτοια πράγματα». 

 

Η αναφορά αυτή του μητροπολίτη έγινε στη διάρκεια σύσκεψης των τοπικών φορέων του νομού Καβάλας μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα (3/3/2020) η οποία είχε ως θέμα της την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

 

"Να προσέχουν οι ηλικιωμένοι" 

Ο μητροπολίτης, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι ηλικιωμένοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, από το οποίο γίνεται κυρίως η ενημέρωση για όλα τα νεότερα δεδομένα και τις οδηγίες προφύλαξης. 

 

Μιλώντας σχετικά με τα επισκεπτήρια στο Προκόπειο Ίδρυμα, τα οποία δεν απαγορεύτηκαν, συνέστησε στον κόσμο να αποφύγει αυτή την περίοδο τους εναγκαλισμούς και τους ασπασμούς «για να είναι όλοι ασφαλείς». 

 

Η πίστη νικά την επιστήμη;

Την άποψη του μητροπολίτη και άλλων κληρικών, που αποτελεί την "θεολογική προσέγγιση" στο ζήτημα, φαίνεται ότι ασπάζεται και η γνωστή καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου, ως πιστή όμως και όχι ως επιστήμων.

 

Διατυπώντας την προσωπική της άποψη για το θέμα, είπε μεταξύ άλλων: 

 

«Η Θεία Κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη Θεία κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κλπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο. Εγώ θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω, όταν συμμετέχω σε ένα τέτοιο μεγάλο μυστήριο. Σας λέω αυτό που θα κάνω για τον εαυτό μου και το πιστεύω για όλους».

 

Η χρήση του ίδιου κουταλιού από δεκάδες στόματα

Ωστόσο, η ίδια συμβούλεψε τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, δηλαδή από 65 ετών και άνω, που έχουν κάποιες ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη, προβλήματα με τα νεφρά ή σε ανοσοκαταστολή, να αποφύγουν να πάνε στην εκκλησία ώστε να αποφευχθεί η διασπορά κρουσμάτων. «Να παρακολουθούν τη Θεία λειτουργία από το σπίτι τους από την τηλεόραση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Από τα λεγόμενά της προκύπτει ότι το να παρακολουθεί κάποιος την Θεία Λειτουργία από την τηλεόραση σημαίνει ότι... απέχει από τη Θεία Κοινωνία. Εξάλλου, οι γιατροί -ως επιστήμονες- είναι κατηγορηματικοί σε αυτές τις περιπτώσεις όταν μιλάμε για τη χρήση του ίδιου κουταλιού από δεκάδες στόματα. 

 

"Κίνδυνος η Θεία Κοινωνία" 

Τελείως αντίθετη είναι η ομοσπονδία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) η οποία έδωσε μια σκληρή απάντηση σε ιερείς και άλλους πιστούς που ισχυρίζονται οτι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας. 

 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, είπε ότι υπάρχει "επικινδυνότητα από τη Θεία Κοινωνία" και κάλεσε την Εκκλησία να αναθεωρήσει κάποια πράγματα.

 

Πιο επικίνδυνο το καρναβάλι...

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα δεν έχει εκδοθεί οδηγία, ούτε κάποια απαγόρευση, για τη Θεία Κοινωνία αλλά ούτε και για τον εκκλησιασμό που αποτελεί συνάθροιση πολύ κόσμου σε κλειστό χώρο, κυρίως ηλικιωμένων και ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 

 

Αντιθέτως, είχε ληφθεί κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των υπαίθριων καρναβαλικών εκδηλώσεων.

 

Αναμένεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ εξάλλου έχει καταστήσει σαφές στις ανακοινώσεις του ότι αναμένει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και τονίζει συνεχώς ότι η μεγαλύτερη πρόληψη είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η αυτοπροστασία. 

 

Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα κρούσματα στην Ελλάδα είχαν φτάσει τα 45, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα στις 30 πρώτες χώρες του κόσμου με επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

 

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Την κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο, όπως διαμορφώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 6/3/2020.