Αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό λόγω κορωνοϊού σύμφωνα με την ενημέρωση του επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα. Στο μεταξύ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συμμετέχει σε σύσκεψη από την οποία θα αποφασιστεί με ποια διαδικασία και κάτω από ποιες συνθήκες θα αναστέλλουν τη λειτουργία τους σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια. 

 

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας ο λόγος της αναστολής των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό έχει να κάνει με τη δυσκολία ιχνηλάτησης των επαφών. Ο κ. Τσιόδρας συνέχισε τονίζοντας ότι οι αρχές συνεχίζουν την «επίπονη» διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τω 4 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. 

 

Αναφερόμενος στον λόγο που ματαιώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις εξήγησε ότι είναι επιδημιολογικός. «Η αναστολή άλλων συγκεντρώσεων δεν κρίνεται απαραίτητη», τόνισε, ενώ ζήτησε να υπάρξει σεβασμός στην ατομικότητα των ασθενών.

 

Έκκληση Κικίλια για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παίρνοντας τον λόγο απηύθυνε έκκληση να επικοινωνήσουμε σωστά το μήνυμα για τις ευπαθείς ομάδες αναφέροντας πως ο ιός επηρεάζει πιο εύκολα τις μεγαλύτερες ηλικίες και ευπαθείς ομάδες. Ο υπουργός Υγείας ζήτησε απ’ όλους να επικοινωνήσουν σωστά το ζήτημα προς τις ευπαθείς ομάδες, καθώς είναι σημαντική η πληροφόρηση. Οπως υπογράμμισε, ο νέος αυτός ιός, όπως και η γρίπη, επηρεάζει ευπαθείς ομάδες, που είναι οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους.

 

Μάλιστα, ο υπουργός υπενθύμισε ότι είναι απαραίτητο το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, ενώ υπογράμμισε ότι κρίνεται αναγκαία η αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια και το στόμα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος. Ο κ. Κικίλιας ζήτησε, επίσης, να αποφεύγονται οι επαφές με ανθρώπους που έχουν συμπτώματα κρυολογήματος, ενώ τόνισε τη σημασία της εμπιστοσύνης στους ειδικούς επιστήμονες.