Στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» της Αθήνας παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Χατζηεμμανουήλ «Πέρσες του Αισχύλου» για παιδιά, που κυκλοφορεί από την «Ελληνοεκδοτική». Σημειώνεται ότι την εικονογράφηση του βιβλίου έκανε η Μαιρήλια Φωτιάδου. 

 

Την παρουσίαση του βιβλίου που είναι «το πρώτο στα παγκόσμια χρονικά αντιπολεμικού συγγραφικού έργου» όπως τονίστηκε, συντόνισε στον Ιανό, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης. Για τους “Πέρσες” για παιδιά αλλά και για τον συγγραφέα Κώστα Χατζηεμμανουήλ μίλησαν με πολύ θερμά λόγια οι σκηνοθέτες Ρέϊνα Εσκενάζυ και Σωτήρης Χατζάκης καθώς και η θεατρολόγος Μαρία Μαρή.

 

Αποσπάσματα από το βιβλίο, διάβασαν οι ηθοποιοί Λεωνίδας Κακούρης και Βάνα Πεφάνη. Εκεί που «ζωντάνεψε» το έργο ήταν όταν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πεύκης έπαιξαν ορισμένα αποσπάσματα σε ένα σύντομο θεατρικό στο οποίο τους συνόδεψε, στο πιάνο, η Βάγια Νάσση.

 

Η παρουσίαση αυτή έγινε στον Ιανό το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου. Εξίσου ζεστή ήταν η ατμόσφαιρα την επόμενη ημέρα, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στη δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων Αττικής. Με την βοήθεια των εθελοντών της Λέσχης, τα παιδιά διάβασαν αποσπάσματα ενώ αναπαρήγαγαν μέρη του έργου με μικρής διάρκειας σκετς.

 

Επίσης διάβασαν αποσπάσματα οι ηθοποιοί Άννα Αδριανού και Πέτρος Ξεκούκης. Την εκδήλωση πλαισίωσε η νεανική χορωδία Gruppetto υπό τη διεύθυνση της Ιωάννας Μουρτζούκου. Έπαιξαν: Πιάνο Ρένα Χατζοπούλου, κιθάρα Σπύρος Παπανικόλας, κρουστά Σπύρος Στρατούρης.

 

Τις δύο παρουσιάσεις στην Αττική παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και ορισμένοι Θάσιοι στην καταγωγή μόνιμοι κάτοικοι της πρωτεύουσας. Στο πλευρό του τέως δημάρχου ήταν η σύζυγός του Μαρία και οι τρεις γιοι τους, Άρης, Σωτήρης και Γιώργος.