Ερώτηση, την οποία συνυπέγραψαν 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Αναστολή λειτουργίας της δομής προεπαγγελματικής κατάρτισης ΑμεΑ στην Καβάλα κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου

 

Η δομή έχει στόχο να καλύψει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις ανάγκες εκπαιδευόμενων ΑμεΑ ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πρόληψη της ιδρυματοποίησης. Επίσης, αν δεν γίνουν άμεσες ενέργειες από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αφορά την προσληψη επικουρικού προσωπικού, η δομή κινδυνεύει με οριστική παύση λειτουργίας στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι για να τη λειτουργήσουν. 

 

Να σημειωθεί ότι η νέα διοίκηση του ΚΚΠΠ ΑΜΘ έχει μετακινήσει τους εργαζόμενους νέους επιστήμονες στην δομή της Ελευθερούπολης, προκαλώντας πλήγμα στην αξιοπιστία της δομής της Καβάλας, της οποίας η ομαλή και αδιάλειπτη λειτουργία είναι προϋπόθεση για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των εκπαιδευομένων.

 

Ειναι δεδομένο ότι τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται την φροντίδα της πολιτείας ώστε να αποκτούν δεξιότητες που να συμβάλλουν στην ένταξή τους στην κοινότητα, στην εργασία και εν γένει στο κοινωνικό γίγνεσθαι!

 

Ακολουθεί κείμενο της ερώτησης 

 

Η ανάπτυξη της εξωιδρυματικής φροντίδας είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής αποϊδρυματοποίησης  στην οποία έχει δεσμευθεί η χώρα μας. Τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται  την φροντίδα της πολιτείας ώστε να αποκτούν δεξιότητες που να συμβάλλουν στην ένταξή τους  στην κοινότητα, στην εργασία και εν γένει στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 31 Μαΐου  του 2018 το  τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης (ΚΚΚΠΠ ΑΜΘ) αποφασίζει τη δημιουργία δομής προεπαγγελματικής κατάρτισης ΑμεΑ (άνω των 18 ετών), δυναμικότητας 15 ατόμων αρχικά, στο πλαίσιο του Οργανισμού Λειτουργίας του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Καβάλας, που εδρεύει στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Σύμφωνα με την εισήγηση του τέως προέδρου ΚΚΠΠ ΑΜΘ η δομή «θα δώσει άμεσα μια ουσιαστική λύση στο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην πόλη της Καβάλας και αφορά την ανάγκη ένταξης σημαντικού αριθμού ΑμεΑ σε Προγράμματα ημερήσιας φροντίδας και εκπαίδευσης».

 

Η διοίκηση του ΚΚΠΠ ζήτησε από  το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την έγκριση της απόφασης, με την οποία προβλέπονταν 8 θέσεις επικουρικού προσωπικού  ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), εκ των οποίων οι 6  θέσεις επιστημονικών ειδικοτήτων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. 

Τον Ιούλιο του ίδιου έτος, το Υπουργείο απάντησε θετικά στο Κέντρο και ξεκινά ο σχεδιασμός των προσλήψεων και της ανακαίνισης του χώρου. 

Η δομή εγκαταστάθηκε στο κτίριο του πρώην Ειδικού Σχολείου Καβάλας που βρίσκεται στην κυριότητα του Κ.Κ.Π.Π ΑΜ-Θ.

Το φθινόπωρο του 2018 αναρτήθηκε η προκήρυξη του ΟΑΕΔ που αφορούσε τους νέους επιστήμονες.

 

Στις 4 Μαρτίου 2019  δημιουργήθηκε η δομή και στις 27 Ιουνίου άρχισε η λειτουργία της με 5 εργαζόμενους νέους επιστήμονες από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και 5 ωφελούμενους εκπαιδευόμενους, με προοπτική πλήρους κάλυψης της δυναμικότητας της μονάδας αν αποδείκνυε στους ενδιαφερόμενους την αξιοπιστία της. Σημειώνεται ότι η μοναδική αντίστοιχη ιδιωτική δομή, αυτή της Αγίας Μαρίνας, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό προβλήματα βιωσιμότητας. Στην απευκταία περίπτωση που σταματήσει η λειτουργία και αυτής της δομής, θα χρειαστεί να απευθυνθούν αλλού και οι δικοί της εκπαιδευόμενοι 

 

Τον Αύγουστο του 2019, ανταποκρινόμενη σε ερώτημα του Υπουργείου, η διοίκηση του ΚΚΠΠ ζητά την πρόσληψη 40 εργαζομένων ΙΔΟΧ προκειμένου να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες λειτουργίας του Κέντρου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι 8 ειδικότητες για τη δομή προεπαγγελματικής εκπαίδευσης, με δεδομένο ότι οι συμβάσεις των νέων επιστημόνων του ΟΑΕΔ λήγουν τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τις εξής θέσεις: Μία του κλάδου ΠΕ Ψυχολόγων,  μία του κλάδου ΠΕ Φυσικής Αγωγής, μία του κλάδου ΤΕ Εργοθεραπείας, μία του κλάδου Ειδικού Παιδαγωγού, μία του κλάδου ΤΕ Λογοθεραπείας, μία του κλάδου ΤΕ Νοσηλευτικής, μία του κλάδου ΔΕ Οδηγών και μία του κλάδου ΔΕ Διοικητικού προσωπικού. 

 

Για την προκήρυξη των θέσεων απέμενε η έγκριση που προβλέπεται από την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 33/2006 και οι υπογραφές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Εσωτερικών. 

 

Επειδή η δομή έχει στόχο να καλύψει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις ανάγκες εκπαιδευόμενων ΑμεΑ ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πρόληψη της ιδρυματοποίησης,

 

Επειδή η νέα διοίκηση του ΚΚΠΠ ΑΜΘ έχει μετακινήσει τους εργαζόμενους νέους επιστήμονες στην δομή της Ελευθερούπολης, προκαλώντας πλήγμα στην αξιοπιστία της δομής της Καβάλας, της οποίας η ομαλή και αδιάλειπτη λειτουργία είναι προϋπόθεση  για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των εκπαιδευομένων, 

 

Επειδή αν δεν γίνουν άμεσες ενέργειες από την πλευρά του Υπουργείου η δομή κινδυνεύει με οριστική παύση λειτουργίας στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι για να τη λειτουργήσουν,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης των προσλήψεων, σύμφωνα με την ΠΥΣ 33/2006, η οποία είναι απαραίτητη για να προκηρυχθούν οι θέσεις του προσωπικού;
Είναι στις προθέσεις του να διατηρήσει την εν λόγω δομή;
Γνωρίζει τις προθέσεις της νέας διοίκησης του ΚΚΚΠΠ ΑΜΘ για τη συγκεκριμένη δομή; 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Φωτίου Θεανώ

Γκαρά Αναστασία

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τζούφη Μερόπη

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία