Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ενόψει και της επίσκεψής του στην Καβάλα την προσεχή Κυριακή, ο κτηνοτροφικός σύλλογος Καβάλας μαζί με τους συλλόγους των περιοχών Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Ξάνθης, Ιάσμου, Ροδόπης και Έβρου, αναφέρει ότι έχουν δεσμευθεί τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους πιστώθηκαν οι ενισχύσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). 

 

Σημειώνεται ότι την ίδια επιστολή έλαβαν και οι υφυπουργοί Φ.Αραμπατζή και Κ.Σκρέκας καθώς και οι βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

 

Η επιστολή αναφέρει τα εξής: 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Συνάδελφοί μας κτηνοτρόφοι, μας κατήγγειλαν τη δέσμευση προκαταβολής ενισχύσεων που προέρχονται από το ΠΑΑ και αφορούν το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, βιολογικής γεωργίας και την ενίσχυση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών (εξισωτική αποζημίωση).

 

Η καταγγελία τους αφορά την τράπεζα Πειραιώς, αλλά είναι πιθανό η ίδια τακτική να αφορά και άλλες τράπεζες.

 

Το όριο αλλά και ο τρόπος που διαμορφώνεται το ακατάσχετο των ενισχύσεων του πρώτου αλλά και του δεύτερου πυλώνα, προβλέπονται από τον Ν.4314/2014 και συμπληρώθηκε με το Ν.4587/2018

 

Κτηνοτρόφοι της βιολογικής κτηνοτροφίας και βιολογικής γεωργίας, ενισχύονται λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής αλλά και της μειωμένης παραγωγής που έχουν σε σχέση με τη συμβατική κτηνοτροφία και γεωργία.

 

Όσοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών (εξισωτική αποζημίωση) αντισταθμίζουν με αυτή τη μειωμένη παραγωγή στις περιοχές αυτές, λόγω των δύσκολών καιρικών συνθηκών, της έλλειψης υποδομών, αλλά και του άγονου εδάφους. Ενισχύονται όμως και για να αποτραπεί, η εγκατάλειψη των ευαίσθητων αυτών περιοχών.

 

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ, προς τα τραπεζικά ιδρύματα, που ερμηνεύουν αυθαίρετα την ουσία και το πνεύμα του νόμου, αλλά και προς κάθε αρμόδιο φορέα, για την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των συναδέλφων μας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. 

 

Δεν υπάρχει λόγος οικονομικού στραγγαλισμού των ανθρώπων που παράγουν και προσφέρουν, ο καθένας με τις δυνατότητές του, στην οικονομία της πατρίδας μας. 

 

 

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

 

•       ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΛ.6972896984

•       ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΤΗΛ.6932759101

•       ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΛ.6972409960

•       ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΛ.6972316281

•       ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ ΤΗΛ.6936924070

•       ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΛ.6973036466

•       ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ ΤΗΛ.6906899820

•       ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΤΗΛ.6931000798