Στάση «Πόντιου Πιλάτου», στην πραγματικότητα συνεργού της εργοδοσίας, ακολούθησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, για τους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) Καβάλας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

 

Η συγκεκριμένη βιομηχανία -η μοναδική πλέον λιπασματοβιομηχανία της χώρας- μετά την αποκρατικοποίησή της δόθηκε στον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη. Στο όνομα της «εξυγίανσης» του εργοστασίου, ο νέος ιδιοκτήτης μείωσε τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, μέχρι και δανεικούς σε «νέα» εταιρεία τους έκανε!

Όταν ο εργοδότης προσπάθησε να καταργήσει πλήρως τη σύμβαση και να τους εξαναγκάσει να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, η πλειοψηφία τους προχώρησε σε απεργιακό αγώνα και κινητοποιήσεις. Μετά την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη, οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν και ο επιχειρηματίας αναγκάστηκε να εφαρμόσει τους όρους της προηγούμενης σύμβασης. Ωστόσο, μετά την Πρωτοχρονιά, η εργοδοσία προσπάθησε να «ξεμπερδέψει» με την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, ακολουθώντας την τακτική της ίδρυσης «νέας» εταιρείας.

Ο Γιάννης Βρούτσης ισχυρίστηκε πως αρμόδια να κρίνει «τυχόν παραβάσεις» της δικαστικής απόφασης που δικαίωσε τους εργαζόμενους είναι η δικαιοσύνη, ενώ ανακοίνωσε πως την Τρίτη 21 Γενάρη θα γίνει τριμερής συνάντηση στο υπουργείο. Μην έχοντας, μάλιστα, να δώσει καμία συγκεκριμένη απάντηση για τα αιτήματα των εργαζομένων, κατέφυγε στον αντικομουνισμό λέγοντας διάφορα φαιδρά του στιλ «αν κυβερνούσατε μια ημέρα θα είχαμε εκατομμύρια φτωχοποιημένους», «πέστε μου μια χώρα που εφαρμόζονται αυτά που λέτε», κ.λπ. Προς το παρόν, βέβαια, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν το σημερινό «ρεαλισμό» που σε όλο τον κόσμο φέρνει μαζική ανεργία, εξαθλίωση, υποσιτισμό, ενεργειακή φτώχεια, πολέμους και τα άλλα «καλά» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

«Είστε συνεργοί στην επίθεση», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, επισημαίνοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης οπλίζει την εργοδοσία με νομοθετικά όπλα. Αναφέρθηκε για παράδειγμα στις λεγόμενες «παρένθετες» εταιρείες, που δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να μεταφέρουν εργαζόμενους και να απαλλάσσονται από εργασιακά δικαιώματα.

Στη Βουλή συζητήθηκε, επίσης, η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους στη Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας, με τον υπουργό Εργασίας να απαντάει πως δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί τη ΝΔ για τα εργασιακά δικαιώματα γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απελευθέρωσε τις απολύσεις και νομοθέτησε το 50%+1 για τις απεργίες. 

 

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ 902.gr

 

 

 

16/1/2020

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ