Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας κ. Γιάννης Πασχαλίδης επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

 

Η συζήτηση τους περιελάμβανε μεταξύ άλλων το ζήτημα των περιοσμένων δυνατοτήτων προώθησης που διατίθενται στους αρχαιολογικούς χώρους της Π.Ε. Καβάλας, ιδιαίτερα στο Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας αλλά και σε αυτό της Θάσου.  Ο Βουλευτής ζήτησε την αρωγή του Υπουργείου στη προβολή των περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ιδιαιτέρως του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων, της Θάσου αλλά και των Αρχαιολογικών Μουσείων Καβάλας και Θάσου.

 

Επεσήμανε επίσης την έλλειψη ξενόγλωσσων και ελληνόγλωσσων γραπτών οδηγών για τους Φιλίππους, για την περιοχή της Καβάλας και της Θάσου αλλά και για το Μουσείο της Θάσου. Ενώ η ετήσια επισκεψιμότητα ανέρχεται σε 100.000 επισκέπτες, δεν υπάρχουν κατάλληλοι γραπτοί οδηγοί έτσι ώστε να αναδειχθούν οι επιλογές θρησκευτικού τουρισμού, όπως τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας και την αρχαία Εγνατία Οδό. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανυπαρξία εκδόσεων των βιβλίων «η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας» του Νικόλαου Μάρτη και «Μακεδονία» του Τορατσόγλου Ιωάννη που άλλοτε υπήρχαν.

 

Η Υπουργός άκουσε με κατανόηση τα ζητήματα και δεσμεύτηκε για περαιτέρω ενέργειες. Όσον αφορά το θέμα των εκδόσεων, απάντησε οτι μέχρι τον Μάρτιο μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων θα μπορέσουν να καλυφθούν τα έξοδα για τη παροχή τους στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Π.Ε. Καβάλας.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης έχοντας δεσμευθεί για την περαιτέρω ανάδειξη του υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Π.Ε. Καβάλας εργάζεται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση.

 

(δελτίο Τύπου)