γράφει ο

Κώστας Φιλίδης

 

Στις 30.000 στρέμματα έχει φτάσει η παραγωγή σόγιας στο Νομό Καβάλας, κάνοντας την περιοχή ως την μεγαλύτερη σε ολόκληρη τη χώρα σε παραγωγή του φυτού, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης, μιλώντας στο ράδιο «Νεάπολις» της Καβάλας. Κι όπως εξήγησε, μετά το κλείσιμο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, οι αγρότες της περιοχής ξεκίνησαν, πειραματικώς από το 2005 έως το 2009, την καλλιέργεια σόγιας σε λίγα στρέμματα. Το 2010 χρησιμοποιήθηκαν 600 στρέμματα, το 2011 έφτασαν τα 2.000 στρ., το 2012 στα 5.000 στρ., το 2013 στα 12.000 στρ., και το 2014 στα 30.000 στρ., εκ των οποίων τα 4.000 στρ. στον κάμπο της Χρυσούπολης και 26.000 στρ. στα Τενάγη των Φιλίππων, κυρίως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των εδαφών σε οργανική ύλη, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στα φυτά να αποκτήσουν 2-3 περισσότερες μονάδες πρωτεΐνης. Τα στοιχεία θα αναλυθούν στην Ημερίδα που διοργανώνει στην Δράμα ο ΕΛ.ΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με το τμήμα ΑΜ του ΓΕΩΤΕΕ και τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Καβάλας, την Παρασκευή 3 Απρίλη. Η Ημερίδα θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ», θα αρχίσει στις 10:30 το πρωί και ένας εκ των ομιλητών θα είναι ο κ. Καλπακίδης.

 

Παγκόσμιος ηγέτης

Το φυτό της σόγιας θεωρείται ο παγκόσμιος ηγέτης στις φυτικές πρωτεΐνες, υψηλής βιολογικής αξίας. Ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών και κατά συνέπεια έχει αζωτοδεσμευτική ικανότητα, ιδιότητα πολύ σημαντική στην εναλλαγή των καλλιεργειών, ενώ παράλληλα θεωρείται μια καλλιέργεια ελαιο-πρωτεϊνούχος, αφού είναι το πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες (40%) ελαιούχο φυτό και το πιο πλούσιο σε λάδι (18%) πρωτεϊνούχο φυτό. Λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας, αποτελεί βασικό συστατικό στα σιτηρέσια των ζώων, γεγονός που οδηγεί στην εισαγωγή χιλιάδων τόνων σόγιας για να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες, μιας και οι λίγες εκτάσεις σόγιας (22.000στρ. το 2014) που καλλιεργούνται στην χώρα μας, κατευθύνονται ως επί το πλείστον για την παραγωγή βιοντήζελ. Προκειμένου να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή, η νέα ΚΑΠ 2015-2020, προβλέπει συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια της σόγιας, όταν αυτή προορίζεται για ζωοτροφή.

 

Στο μισό οι εισαγωγές

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, εισάγαμε 600.000 τόνους σόγιας κι έχουμε φτάσει στις 350.000 τόνους», επισήμανε ο κ. Καλπακίδης, τονίζοντας ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες είναι μεταλλαγμένες, ενώ στην Ελλάδα η παραγωγή είναι «καθαρή». Το χαμηλό κόστος παραγωγής και η απορροφητικότητα (σχεδόν όλη η παραγωγή είναι προαγορασμένη από τις 3 εταιρείες παραγωγής βιοντήζελ και ζωοτροφών) αποτελεί σημαντικό παράγοντα εσόδων για τους αγρότες της Καβάλας «κι αν δεν είχαμε πλημμυρισμένα τα Τενάγη, θα μπορούσαμε να βάλουμε και δεύτερη καλλιέργεια στα χωράφια μας», σημείωσε ο πρόεδρος των αγροτών, υπενθυμίζοντας ότι τα αιτήματα των αγροτών, πέραν της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή,  αφορούν «στη συνέχιση της απαγόρευσης σποράς μεταλλαγμένων, άσκηση πολιτικής απαγόρευσης εισαγωγής μεταλλαγμένων προϊόντων και η επαναλειτουργία σποροπαραγωγικού φορέα από το κράτος». Τέλος, οι αγρότες ερευνούν τρόπους μεταποίησης της σόγιας, ώστε αυτό το σημαντικό προϊόν να μπει και στο τραπέζι των ανθρώπων και στα τρόφιμα (σοκολάτες, μπισκότα κλπ) από εγχώρια παραγωγή.