Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των ιλουστρασιόν εκδόσεων των υποψήφιων παρατάξεων για τους Δήμους της περιοχής μας, με τα «οράματα» για έργα και παρεμβάσεις στις πόλεις και τα χωριά που θα  «απογείωναν» τους Δήμους και πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρεις» έρχεται η … πραγματική και μοναδική «απογείωση». Αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού οικονομικού έτους 2020, 45% στο Δήμο Νέστου και 45% έως 67% στο Δήμο Καβάλας. Στο δε Δήμο Παγγαίου η δημοτική αρχή είχε προβλέψει να τα αυξήσει 60% στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης θητείας, μετά τις εκλογές φυσικά και πριν την έναρξη της νέας της θητείας. Μάλλον για σιγουριά μιας και το τοπίο με τους νέους συσχετισμούς ήταν και λίγο θολό και ξεθόλωσε με το νόμο «για την κυβερνησιμότητα των Δήμων» από τη κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Στην προεκλογική εκστρατεία, όλοι οι υποψήφιοι, δεν άρθρωσαν λέξη για τα δημοτικά τέλη και φόρους, για τα χαράτσια. Επανειλημμένα ως Λ.Σ. πήραμε θέση και δέσμευση, καλώντας και τις άλλες παρατάξεις να το κάνουν, για μείωση 30% σε όλους τους δημοτικούς φόρους και κατάργηση των αντιλαϊκών και απαράδεκτων ανταποδοτικών τελών. Σιγή ασυρμάτου για τέτοια ζητήματα. Οι προτάσεις τους, στο πως θα κάνουν τις πόλεις και τα χωριά μας, σύγχρονα Παρίσια, με πλατείες, υπερυψωμένους δρόμους, γεμάτους με τουρίστες που θα έφερναν την ανάπτυξη. Μόνιμη επωδός όλων ήταν ότι έχουν εκείνες τις προτάσεις και ιδέες που θα έφερναν έσοδα στους Δήμους, αφού όπως έλεγαν, το κράτος δεν επιχορηγεί τους Δήμους, πολιτική με την οποία βέβαια συμφωνούν. 

 

Βέβαια οι περισσότερο προσεκτικοί και ψιλιασμένοι, διαβάζοντας τα ψιλά γράμματα των προεκλογικών τους προγραμμάτων, αλλά κυρίως τις αποφάσεις που πήραν λίγο πριν τις εκλογές, θα διαπίστωναν ότι ο βαρύς λογαριασμός θα ερχόταν αργά ή γρήγορα.

 

Στην Καβάλα για παράδειγμα, λίγο πριν τις εκλογές, όλες οι παρατάξεις, ψήφισαν για τα αυξημένα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς (δε δέχτηκαν τη πρότασή μας για απαλλαγή από τα τροφεία των ζευγαριών με εισόδημα έως 25.000 € - ψήφισαν 6.000 €), όπως επίσης όλοι μαζί ψήφισαν και το χαράτσι της ελεγχόμενης στάθμευσης.

 

Τώρα η νέα δημοτική αρχή φέρνει υπέρογκες αυξήσεις που αφορούν τη λαϊκή κατοικία και όχι τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αυτό είναι βέβαιο αφού ο Δήμαρχος σχεδόν σε κάθε δημόσια παρέμβασή του το επιβεβαιώνει, ενώ ήδη η υπογραφή του βρίσκεται στην εισήγηση του τμήματος εσόδων και περιουσίας της διεύθυνσης οικονομικών. Σε αυτήν οι αυξήσεις που προτείνονται, κυμαίνονται από 45% έως 67% στο Δήμο Καβάλας και αφορούν την κατοικία στη πόλη και τα χωριά. Αντίθετα στους μεγάλους ιδιοκτήτες δε γίνεται καμία αύξηση στην Καβάλα, παρά μόνο σε Φιλίππους και Καρβάλη (36%). Μάλιστα για τις ιδιοκτησίες πάνω από 6000τμ προβλέπονται και εκπτώσεις της τάξης των 30% ως 60%. Αυτό κι αν είναι ταξική πολιτική!!!

 

Πρέπει να σημάνει συναγερμός. Ως εδώ! Εργαζόμενοι, μικροεπαγγελματίες, φτωχοί αγρότες, να σφυρηλατήσουν τη συμμαχία τους, να στοχεύσουν ενωμένα την δημοτική και όχι μόνο αντιλαϊκή επέλαση. 

 

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί το λαό να οργανωθεί σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά και να χαράξει το δικό του δρόμο. Να βάλει τέλος στη φορομπηχτική πολιτική, σε όλα αυτά και αυτούς που του μαυρίζουν τη ζωή, να μην κάνει εκπτώσεις στις ανάγκες του και να παλέψει για να κατακτήσει όλα όσα του ανήκουν, αφού αυτός τα παράγει.  

 

Να μην περάσει η λογική του «στενού δημοσιονομικού πλαισίου» που επικαλούνται οι δημοτικές αρχές και αποδέχονται όλες οι δημοτικές παρατάξεις εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Για όλους αυτούς τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν υπάρχουν μόνο αν είναι να ελαφρυνθούν οι λαϊκές οικογένειες. Όταν μιλάμε όμως για τους επιχειρηματικούς ομίλους τότε … προβλέπουμε και  εκπτώσεις!

 

Η λαϊκή πάλη μπορεί να βάλει φρένο, να ανακόψει την επίθεση! Ο λαός και μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει να μην εφαρμοστούν οι υπέρογκες αυξήσεις. Να διεκδικήσει μειώσεις στα ήδη δυσβάσταχτα τέλη. Πλήρη κατάργηση των ανταποδοτικών, των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.  

 

25-11-2019

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

 

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

ΠΗΛΙΤΣΗ ΧΑΡΙΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΕΣΤΟΥ

 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ