Νέα κακοκαιρία θα «χτυπήσει» διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ, του meteo.gr αλλά και μετεωρολόγων και προγνωστών καιρού, όπως ο Σάκης Αρναούτογλου και ο Γιάννης Καλλιάνος

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΡΕ-ΚΑΡΕ ΠΟΥ ΘΑ "ΧΤΥΠΗΣΕΙ" ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ meteo.gr

 

 

 

Η ΕΜΥ αναφέρει ότι η νέα επιδείνωση του καιρού θα εκδηλωθεί στην Ελλάδα από το μεσημέρι της Τρίτης (12-11-2019) αρχής γενομένης από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους στο Ιόνιο. Στην Καβάλα όμως τα φαινόμενα δεν θα είναι ούτε διαρκείας, ούτε από την πρώτη στιγμή.    

 

ΤΡΙΤΗ (12-11-2019)   

Θα επηρεαστούν: νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά και από το βράδυ δυτική & νότια Πελοπόννησος. Από τη νύχτα και η δυτική Μακεδονία.   

 

ΤΕΤΑΡΤΗ (13-11-2019) 

Θα επηρεαστούν: νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησος, με εξασθένηση από το απόγευμα. 

Από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι: κεντρική Μακεδονία, ανατολική Πελοπόννησος, ανατολική Στερεά (και η Αττική), Εύβοια και πιθανώς πρόσκαιρα Θεσσαλία και Σποράδες. 

Από ξημερώματα μέχρι το βράδυ: δυτική Κρήτη, σταδιακά οι Κυκλάδες, ανατολική Μακεδονία και υπόλοιπη Κρήτη. 

Αργά το βράδυ: Θράκη, νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα.   

 

ΠΕΜΠΤΗ (14-11-2019)   

Θα επηρεαστούν: Θράκη τις πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, οπότε τα φαινόμενα προβλέπεται να εξασθενήσουν. 

 

ΑΝΕΜΟΙ 

Νότιοι άνεμοι με ένταση 8 έως 9 μποφόρ θα πνέουν στα δυτικά από τα ξημερώματα της Τρίτης (12-11-2019) μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (13-11-2019), οι οποίοι στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες της Τρίτης θα φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ.   

 

 

ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: προσοχή κυρίως στη Δυτική Ελλάδα

«Αναγκαία μια στοιχειώδης επαγρύπνηση και λήψη μέτρων προφύλαξης» αναφέρει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρανούτογλου που επισημαίνει ότι συνεχίζεται κανονικά αυτό που ο ίδιος ονόμασε ως "ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα" ή αλλιώς το "κόλλημα" του καιρού των τελευταίων ημερών, το οποίο και θα συνεχίσει να δίνει "επικίνδυνα νερά". 

 

Στα δυτικά οι ισχυροί νοτιάδες θα ενισχυθούν και θα πνέουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα ενώ ευνοείται και η μεταφορά αφρικάνικης σκόνης.

 

ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ: Φοβάμαι για πλημμυρικά φαινόμενα, δύσκολη η κατάσταση   

 

Ο Γιάννης Καλλιάνος από την πλευρά του μιλά για το «πιο δυνατό κύμα του φετινού φθινοπώρου» και κάνει λόγο για «χαμηλό βαρομετρικό-τέρας» που θα σχηματιστεί στην κεντρική Μεσόγειο την Τρίτη και το οποίο θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του πάνω από την Ιταλία».  

 

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα «υπολείμματα» αυτού του χαμηλού βαρομετρικού θα επηρεάσουν την Ελλάδα, με φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι σφοδρά. 

 

Ο κ. Καλλιάνος υποστηρίζει ότι η κακοκαιρία θα επεκταθεί σε σημαντικό μέρος της χώρας από το βράδυ και τη νύχτα της Τρίτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φαινόμενα αναμένονται στο ανατολικό Αιγαίο την Πέμπτη. 

 

 

ΤΙ ΛΕΕΙ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας   

 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.   

 

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.   

 

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:  

 

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. 

 

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. 

 

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 

 

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών). 

 

- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα. 

 

- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια). 

 

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.   

 

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.    

 

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.