Τον δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο «εκπαραθύρωσαν» οι δήμαρχοι από την θέση του προέδρου της ΔΙΑΑΜΑΘ, στη χθεσινή τους συνεδρίαση. Ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται για την ώρα. Παρατηρείται ένα "αντί-ΝΔ μέτωπο" ή μια σύμπραξη που πάει κόντρα στους "γαλάζιους" συσχετισμούς στην τοπική Αυτοδιοίκηση. 

 

Σημειώνεται ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ (η αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» διοίκησης στον νευραλγικό τομέα των σκουπιδιών σε όλη την Περιφέρεια και ταυτόχρονα διαχειρίζεται κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενα και όχι μόνο έργα. 

 

Ο κ. Μαμσάκος ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα επανεκλεγεί πρόεδρος, έχοντας μεταξύ άλλων και τη στήριξη των δημάρχων του Έβρου και κυρίως του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη

 

Αιφνιδιασμός από την "πράσινη" σύμπραξη  

Οι συσχετισμοί όμως άλλαξαν όταν οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι τεσσάρων πρωτευουσών νομών (Θόδωρος Μουριάδης – Δήμος Καβάλας, Μανώλης Τσέπελης – Δήμος Ξάνθης, Γιάννης Γκαράνης – Δήμος Κομοτηνής, Γιάννης Ζαμπούκης – Δήμος Αλεξανδρούπολης) κατέθεσαν 7μελή σύνθεση του νέου Προεδρείου με τους ίδιους να συμμευέχουν καθώς και τους δημάρχους Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη, Προσοτσάνης Θεόδωρου Αθανασιάδη και Μύκης Χουσείν Ριτβάν

 

Οι 7 αυτοί Δήμοι συγκεντρώνουν το 51,5%, οπότε βάση του νόμου έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν τη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι οι κ. Μουριάδης, Γκαράνης και Ζαμπούκης προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) ενώ ο κ. Τσέπελης θεωρείται ο "αντάρτης" της ΝΔ στην Ξάνθη. 

 

Ζητά να μπει στο Δ.Σ. ο δήμαρχος Θάσου 

Ο αιφνιδιασμός αυτός ανάγκασε τον Δραμινό δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο να ζητήσει χρονική διορία ως την ερχόμενη Τετάρτη 16 Οκτωβρίου για να παρουσιάσει τις θέσεις του. 

 

Ο κ. Μαμσάκος πάντως υποστήριξε ότι θα πρέπει να εκπροσωπείται στη νέα διοίκηση και ο νέος δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης καθώς, όπως τόνισε, η Θάσος αποτελεί ξεχωριστή Περιφερειακή Ενότητα. Ωστόσο, οι αριθμητικοί συσχετισμοί είναι μάλλον αδύνατο να αλλάξουν. 

 

Με το βλέμμα... στην ΠΕΔ

Πιθανότερος νέος πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ από το σχήμα που προτάθηκε είναι ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης με το παρασκήνιο στη Θράκη να είναι έντονο και να δείχνει «ανατροπές» και στις επικείμενες εκλογές για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ).