Στη σύσκεψη που έγινε στο Νοσοκομείο Καβάλας για την πολύ κακή οικονομική κατάσταση των φορέων υγείας αναφέρεται το ΚΚΕ Καβάλας το οποίο ασκεί έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στο βουλευτή Δημήτρη Εμμανουηλίδη αλλά και στην Αλεξάνδρα Τσανάκα για τη φράση «κάντε υπομονή»…

 

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής…

 

“ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ”

 

Με αφορμή τη σύσκεψη φορέων, πολιτικών κομμάτων και σωματείων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 28/3/2015 με πρωτοβουλία του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καβάλας, η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

 

1. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη σύσκεψη από τους καθ ύλην αρμόδιους (εργαζόμενοι, ιατρικό προσωπικό, διοίκηση) η κατάσταση στο σύνολο των δημόσιων δομών υγείας εξελίσσεται από οριακή σε επικίνδυνη για το λαό της Καβάλας. Το πάγωμα των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό για την Υγεία που μετακυλίονται και στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας  κλπ έχουν οδηγήσει όλες τις δομές να υπολειτουργούν ή να λειτουργούν “στα όριά τους”. Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου η στελέχωση του δεύτερου μεγαλύτερου δευτεροβάθμιου νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα καλύπτει το 57% των αναγκών σε ιατρικό, το 73% σε νοσηλευτικό, το 63% σε διοικητικό και 64% σε εργαστηριακό και λοιπό προσωπικό. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου από 22.000.000 ευρώ το 2013 κατρακύλησε στα 18.000.000 για το 2014 και στα 15.000.000 για το 2015! Σύμφωνα με την ίδια τη διοίκηση του νοσοκομείου οι περικοπές των προηγούμενων χρόνων οδήγησαν σε μείωση παραγγελιών των απαραίτητων υλικών, ενώ όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν “πολλές φορές οι νοσηλεύτριες αντί να επιτελούν αποκλειστικά και μόνο τα καθήκοντά τους, αναγκάζονται να προβαίνουν σε “έρευνα αγοράς” ώστε οι κλινικές να προμηθευτούν τα αναγκαία υγειονομικά υλικά”, ενδεικτικό και αυτό της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Εκτός των άλλων στο προσωπικό οφείλονται δεδουλευμένα από εφημερίες του 2014 που παρότι υπογράφηκε πρόσφατα ΚΥΑ για την άμεση καταβολή τους, οι ίδιοι ενημερώθηκαν ότι τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές του Πάσχα δεν πρόκειται να πληρωθούν. Οι μέχρι σήμερα αλλά και οι αναμενόμενες τους προσεχείς μήνες μαζικές συνταξιοδοτήσεις θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε αναστολή λειτουργίας κλινικών. Τεράστια επίσης είναι και τα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν. Μια κατάσταση που επιδεινώθηκε και με την απόφαση της προηγούμενης συγκυβέρνησης να αυτονομηθούν διοικητικά από τα νοσοκομεία στα οποία υπάγονταν.

2. Εκτός των προβλημάτων που αναφέρθηκαν στη σύσκεψη, οι λαϊκές οικογένειες έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με τη συνολική υποβάθμιση των δομών Υγείας στην περιοχή: με την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΠΕΔΥ, του ΕΚΑΒ, κλπ. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα ΑΜΕΑ αναφορικά με το ΚΕΠΑ, καθώς επίσης και οι χρόνια πάσχοντες. Πρόσφατα μάλιστα ανέκυψε σοβαρό πρόβλημα αδυναμίας συνέχισης της λειτουργίας του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων στο Πουλίδειο Γηροκομείο, όπου φιλοξενούνται 54 ασθενείς, εξαιτίας της μη καταβολής των υποχρεώσεων του ΕΟΠΠΥ, ενώ στον αέρα βρίσκονται οι συμβάσεις που λήγουν στις 31/3/2015.

3. Το ΚΚΕ από θέση υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλου του λαού, χωρίς διακρίσεις, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας, με σύγχρονες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναβάθμιση των υπαρχόντων δευτεροβάθμιων δομών, με έμφαση στην πρόληψη. Αναδεικνύει τις ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που ακολούθησαν πιστά μια στρατηγική κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο και προέρχεται από τα κιτάπια της ΕΕ που τελικά δεν “εξανθρωπίζεται” όπως μας υποσχόταν και ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση. Αυτή η στρατηγική επιβάλει τις περικοπές και τις παροχές Υγείας στο ύψος ενός ελάχιστου πακέτου, ενώ για τα υπόλοιπα ο λαός καλείται να βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Αυτή η στρατηγική επιβάλει ως απόλυτο κριτήριο τη σχέση κόστους – οφέλους, κριτήριο που επιβάλει τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας με όρους ελεύθερης αγοράς, όπως επιβάλει η ΕΕ αλλά και ο πρόσφατα μεταλλαχθείς σε “φιλολαϊκό” οργανισμό ΟΟΣΑ, όπως ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αυτή η στρατηγική πρέπει να μπει στο στόχαστρο του εργατικού και λαϊκού κινήματος, να υψωθεί τώρα η σημαία του αγώνα με στόχο την ανάκτηση όλων των απωλειών, δηλαδή για επιστροφή όλων των κλεμμένων με το PSI αποθεματικών καθώς και όσων περικόπηκαν από τους προϋπολογισμούς. Αγώνας για Υγεία - Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, δηλαδή για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, γιατί η Υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Αγώνας από κοινού των υγειονομικών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, όλου του λαού για άμεσες μαζικές προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με στόχο να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

4. Ο λαός της Καβάλας πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και από τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε. Κουβέντα για τη στρατηγική της ΕΕ που βγάζει ως μόνιμα κερδισμένους τους μονοπωλιακούς ομίλους στο Φάρμακο και συνολικά στον τομέα της Υγείας και ως μόνιμα χαμένους τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους! Οι πομφόλυγες και οι γενικόλογοι αφορισμοί περί “γενοκτονίας που συντελείται” δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες όχι μόνο για το σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης αλλά και για το χθες αφού και τότε και σήμερα ήταν και συνεχίζει να είναι υπερασπιστής της ΕΕ, μιλούσε και μιλά για συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο χώρο της Υγείας, που μάλιστα ο ένας θα ανταγωνίζεται τον άλλο και έτσι θα γίνονται και οι δύο “καλύτεροι”!!!

Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους να δώσουν και στη σημερινή κυβέρνηση πληρωμένη απάντηση όταν από τα χείλη βουλευτών της ακούνε τα γνωστά που μέχρι χθες άκουγαν και από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί τι διαφορετικό από τα γνωστά επιχειρήματα περί “δημοσιονομικής ασφυξίας” της προηγούμενης συγκυβέρνησης περικλείει η τοποθέτηση του κυβερνητικού βουλευτή κ. Εμμανουηλίδη “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”; Κατά τα άλλα “το μνημόνιο το σκίσαμε...”. Ή η τοποθέτηση περί “ορθολογικής λειτουργίας των νοσοκομείων και καταπολέμησης των παθογενειών” πόσο διαφορετική είναι από τα περί “σπάταλου κράτους που πρέπει να εξορθολογίσει τις δαπάνες...” που μας έλεγαν οι προηγούμενοι. Παράλληλα ακούσαμε από τη βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος κ.Τσανάκα το “κάντε υπομονή”! Και γιατί να κάνει ο λαός μας και οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας υπομονή και όχι οι δανειστές και οι επιχειρηματικοί όμιλοι; Άλλωστε οι κυβερνώντες με υπερηφάνεια μας ανακοινώνουν κάθε εβδομάδα για τις δόσεις που ξεπλήρωσαν στους δανειστές (που μέχρι χθες ήταν “τοκογλύφοι” και “αρπαχτικά”) βάζοντας χέρι στα αποθεματικά (δηλαδή στον ιδρώτα των εργαζομένων) των ταμείων και των Περιφερειών!

5. το ΚΚΕ θα συνεχίσει μέσα και έξω από τη Βουλή τον αγώνα για Υγεία και Πρόνοια στο ύψος των αναγκών, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μπει φρένο στη σημερινή κατρακύλα, να αποσπαστεί ό,τι μπορεί να αποσπαστεί σήμερα, παράλληλα να ανοίξει ο δρόμος της προοπτικής με το λαό στο τιμόνι της πραγματικής εξουσίας, με τον πλούτο που ο ίδιος παράγει στα δικά του χέρια, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει εκτός των άλλων και υπηρεσίες Υγείας σύγχρονες και εντελώς δωρεάν.

 

ΓΙΑΤΙ Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!

 

ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΝΑΤ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΑΠΡΙΛΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:30πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗ