Η πολιτική της Ν.Δ. σε ό, τι αφορά τη διαχείριση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού ορίζεται απ' την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και την απαράδεκτη συμφωνία της με την Τουρκία, για καταστολή στα σύνορα, εγκλωβισμό τους στη χώρα πρώτης υποδοχής, επαναπροωθήσεις. Αυτό προκύπτει από τα μέτρα που αποφάσισε (ΚΥΣΕΑ 31/08/2019) για τη διαχείριση της ασφυκτικής κατάστασης που δημιουργεί ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων σε κολαστήρια τύπου Μόριας. Οι δράσεις που αποφασίστηκαν, όχι μόνο δεν επιλύουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων, αλλά ενισχύουν την καταστολή εναντίον των κατατρεγμένων, τόσο με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την παροχή ασύλου, όσο και με ταχύτατες απελάσεις. 

 

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά και στην ενδυνάμωση της παρέμβασης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με το πρόσχημα του ελέγχου των προσφυγικών ροών. 

 

 

Γνωρίζεται ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε μεταξύ άλλων:

1. Μεταφορά μεταναστών και προσφύγων σε δομές της ενδοχώρας.

 

2. Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές.

 

3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές όσο και με το ΝΑΤΟ. 

 

4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

 

Η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αυτές τις μέρες αποδεικνύει ότι τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί της Τουρκίας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πλήττουν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους νησιώτες, συνολικά τη χώρα μας. 

 

Τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό έρχονται να κουμπώσουν με τα έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η εκρηκτική κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα "ασπιρίνες" σαν αυτά της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως η μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων και λίγων εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων. Μέτρα που θα επιδεινώσουν τη κατάσταση και στις εγκαταστάσεις της δομής που λειτουργεί στη πόλη μας.

 

 

Η αναβάθμιση των μηχανισμών καταστολής με μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής, όπως και η απαράδεκτη και πρωτοφανής κατάργηση της εξέτασης της αίτησης ασύλου δεύτερου βαθμού, κινούνται στο πλαίσιο του στόχου της ΕΕ για την ενίσχυση των "επιστροφών" (βλ. απελάσεις). Εκεί κατευθύνεται άλλωστε μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ χρηματοδοτείται αδρά η ασύδοτη και γεμάτη ερωτήματα δράση των ΜΚΟ. 

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζοντας τις πρωτοπόρες δυνάμεις στο εργατικό - λαϊκό κίνημα διεκδικεί πραγματική λύση για το λαό και τους πρόσφυγες με αιτήματα:

 

--Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά και τον Έβρο, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα για εξέταση των αιτημάτων τους και να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

 

--Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς κανένα ανήλικο να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος, και να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο, έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης χωρίς κατάργηση του β' βαθμού εξέτασης ασύλου.

 

--Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους και όχι ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων και στην 100% αποζημίωση όσων κατοίκων νησιών έχουν υποστεί ζημιές από τον διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Καβάλα 04-09-2019

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ