Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες αναμένονται στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου στην Καβάλα, σε περίπου 20 μέρες, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές εργασίες που είναι σε εξέλιξη για την αύξηση της χωρητικότητας της δομής φιλοξενίας. 

 

Αυτά τουλάχιστον «διέρρευσε» ο δήμαρχος Παιονίας του νομού Κιλκίς, Κώστας Σιωνίδης, στον οποίο βρίσκεται ο οικισμός Νέα Καβάλα. 

 

Από τη Μόρια στη Νέα Καβάλα κι από εκεί στην Καβάλα

Στον οικισμό αυτό, μεταφέρονται σήμερα Δευτέρα 2/9/2019 οι 1.002 πρόσφυγες και μετανάστες που αποφασίστηκε να μετακινηθούν για αποσυμφόρηση της Μόριας Λέσβου, στο καμπ της οποίας φιλοξενούνται πάνω από 10.000 άτομα ενώ η χωρητικότητά του είναι μόλις για 3.000 άτομα. 

 

Σύμφωνα με τα όσα γράφει το ethnos.gr, ο νέος δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, που ανέλαβε μόλις σήμερα επίσημα τα καθήκοντά του, δεν είχε καμία ενημέρωση για το θέμα και το πληροφορήθηκε μέσω μιας δήλωσης που έγινε από τον δήμαρχο Παιονίας Κιλκίς. 

 

Μαραθώνιος επαφών για το Θόδωρο Μουριάδη

Από το πρωί βρίσκεται σε έναν μαραθώνιο επαφών με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Πρώτης Υποδοχής, προκειμένου να επιβεβαιώσει την πληροφορία και να διατυπώσει την αντίθεση του Δήμου σε μια τέτοια προοπτική.

 

Η διαρροή έγινε από τον νέο δήμαρχο Παιονίας Κιλκίς, Κωνσταντίνο Σιωνίδη, ο οποίος είχε ενημερωθεί σχετικά, όπως είπε, από εκπρόσωπο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας του Πολυκάστρου (Νέας Καβάλας), όταν ανακοινώθηκε από το υπουργείο η μεταφορά των 1.002 προσφύγων από τη Μόρια για να ενημερωθεί. 

 

Προσωρινά σε αντίσκηνα μέχρι να μεταφερθούν στα σπιτάκια του "Ασημακοπούλου"

Το συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενεί ήδη σχεδόν 1.000 πρόσφυγες και αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε διπλασιασμό τους, λόγω μη επάρκειας της υδροδότησης.

 

«Ο υπεύθυνος του κέντρου, που εκπροσωπεί το υπουργείο, μου διευκρίνισε πως η εγκατάσταση των 1.002 προσφύγων θα είναι προσωρινή και θα διαρκέσει το πολύ 20 μέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες των νέων εγκαταστάσεων που γίνονται στην Καβάλα», είπε στο ethnos.grο κ.Σιωνίδης και πρόσθεσε: «Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, στήνονται σκηνές των τεσσάρων ατόμων της Ύπατης Αρμοστείας, και όχι μόνιμες εγκαταστάσεις».

 

Η πληροφορία προκάλεσε ταραχή στην Καβάλα, αλλά δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. 

 

Τσανάκα: το υποψιαζόμασταν! 

«Δεν γνωρίζαμε τίποτα, αλλά το υποψιαζόμασταν ότι κάποια στιγμή θα έφερναν εδώ πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων», είπε στο ethnos.gr η μέχρι προχθές δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία εδώ και καιρό έβλεπε με ανησυχία τις εκτεταμένες εργασίες επέκτασης των υποδομών στο πρώην στρατόπεδο Ασημακόπουλου, όπου φιλοξενούνται σήμερα περίπου 500 πρόσφυγες. 

 

«Γίνονται εργασίες τριπλασιασμού των εγκαταστάσεων και μάλιστα στα κρυφά, με καλυμμένη όλη την περίφραξη, ώστε να μη μπορεί κανείς να δει τι γίνεται μέσα», ανέφερε η κ.Τσανάκα και πρόσθεσε: 

 

"Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο, και την Πολεοδομία"

«Θα διαμαρτυρηθούμε έντονα και θα χρησιμοποιήσουμε και νομικά μέσα, θα ενεργοποιήσουμε και την πολεοδομία. Μιλάμε για μια τεράστια δομή, η οποία δημιουργείται μέσα στον ιστό της πόλης, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη πόλη της Ελλάδας. Δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας».

 

Υπενθυμίζεται πως η μεταφορά συνολικά 1.500 προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο, που εντάσσεται στο σχέδιο αποσυμφόρησης της Μόριας, ξεκίνησε τμηματικά το πρωί της Δευτέρας, με ταχύπλοα, που ξεκινούν από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό αυτό της Θεσσαλονίκης. 

 

Και οι Σέρρες στο σχέδιο 

Οι 1.000 πρόσφυγες θα μεταφερθούν στη Νέα Καβάλα Πολυκάστρου Κιλκίς και οι υπόλοιποι 500 σε άλλα κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.

 

Υποψήφια για την εγκατάσταση επιπλέον αριθμού προσφύγων είναι και η νέα δομή των Σερρών, που δημιουργείται σε παρακείμενη έκταση της υπάρχουσας δομής, όπου φιλοξενούνται σήμερα 500 πρόσφυγες. 

 

Όπως είπε στο ethnos.gr ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Σερρών (σ.σ. παραδίδει την ερχόμενη Πέμπτη), Γιάννης Μωυσιάδης, μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες εγκατάστασης κοντέινερς στον νέο χώρο, με τις οποίες θα διπλασιαστεί η δυναμικότητα του Κέντρου.