γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Ανησυχία στους επαγγελματίες της Ελευθερούπολης και του Δήμου Παγγαίου έχει προκαλέσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες μια σπείρα «επαγγελματιών» διαρρηκτών η οποία κλέβει αποκλειστικώς τσιγάρα και προϊόντα καπνού

 

Η ζημιά που προκαλεί ανά επιχείρηση φτάνει τις 5.000€ ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και τις 10.000€

 

Η σπείρα δρα κατά κανόνα σε μη τουριστικές περιοχές, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι αντιστοιχεί μόλις ένα περιπολικό σε αυτές. Εξάλλου, μόλις δύο περιπολικά καλύπτουν το παραλιακό μέτωπο των 65 χιλιομέτρων και την τουριστική ζώνη που σφύζει από κόσμο, από τη Νέα Ηρακλείτσα και τη Νέα Πέραμο έως την παραλία Οφρυνίου.  

 

Οι επαγγελματίες στα ενδότερα του Δήμου Παγγαίου είναι σε απόγνωση, αισθάνονται απροστάτευτοι και φοβούνται για τα χειρότερα. Κάνουν μόνοι τους περιπολίες τις νυχτερινές ώρες και προσπαθούν να προστατέψουν τις περιουσίες τους με αυτο-οργάνωση.  

 

Κλέβουν μόνο τσιγάρα και καπνό

Οι διαρρήξεις φαίνεται ότι άρχισαν την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου και συνεχίζονται έως και αυτές τις ημέρες, με συχνότητα που προκαλεί πολύ μεγάλη αναστάτωση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του KavalaNews.GR οι διαρρήκτες έχουν "ανοίξει" καταστήματα σε Ελευθερούπολη, Αμισιανά, Αντιφιλίππους, Παλαιοχώρι και αλλού. .  

 

Στο στόχαστρο μπαίνει οποιοδήποτε κατάστημα πουλάει τσιγάρα, από περίπτερα έως μίνι μάρκετ και πρατήρια καυσίμων

 

Τι έγραψαν οι κάμερες

Οι διαρρήκτες έχουν καταγραφεί από κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης των επιχειρήσεων. Είναι 4 ή 5 άτομα, φοράνε κουκούλες και μέσα σε ελάχιστα λεπτά αδειάζουν τα ράφια των τσιγάρων. Δεν έχουν κλέψει τίποτα άλλο, όπως π.χ. αλκοόλ ή μικροσυσκευές. 

 

Στο βίντεο που δημοσιεύει το KavalaNews.GR οι δράστες φαίνονται την ώρα που έχουν μπει σε κατάστημα της Ελευθερούπολης στο οποίο έφτασαν με ένα ΙΧ αυτοκίνητο Ford Fiesta. Το όχημα είχε κλαπεί την ίδια ημέρα από τη Μεσοράχη Σερρών και υπάρχουν πληροφορίες ότι χρησιμοποιήθηκε σε αντίστοιχες διαρρήξεις σε Ξάνθη και Δράμα. Το στοιχείο αυτό από μόνο του δείχνει οργάνωση και μεγάλη "προϋπηρεσία" σε τέτοιου είδους εγκληματικότητα. 

 

Στην περίπτωση που δείχνει το βίντεο, αντί να γεμίσουν μεγάλες σακούλες σκουπιδιών με τα πακέτα των τσιγάρων, χρησιμοποίησαν μεγάλες γλάστρες που φαίνεται ότι έκαναν τη "δουλειά" τους ευκολότερη. 

 

 

Πώς δρουν ανενόχλητοι 

Το πρώτο βήμα των διαρρηκτών είναι να σπάσουν τη σειρήνα του συστήματος συναγερμού για να μην ακουστεί στη γειτονιά και στη συνέχεια παραβιάζουν την πόρτα ή και τα στόρια. Δρουν ταχύτατα, γνωρίζοντας ότι ο συναγερμός πιθανώς θα δώσει "σήμα" στους ιδιοκτήτες. Ποιος ιδιοκτήτης όμως θα τολμήσει να τα βάλει με 5 κουκουλοφόρους; 

 

Εκτός από τα τσιγάρα, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κλέψει και την ταμειακή μηχανή, όπως φαίνεται και στο βίντεο, και μάλιστα όχι μόνο το συρτάρι με τα μετρητά αλλά και τον μηχανισμό, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στις επιχειρήσεις που στη συνέχεια καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο στην εφορία. 

 

Ο τρόπος δράσης τους φαίνεται ότι έχει αποκωδικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό όπως και η στόχευσή τους που είναι τα τσιγάρα, ένα εμπόρευμα που σε ορισμένα καταστήματα έχει αξία πολύ μεγαλύτερη από 5 χιλιάδες ευρώ.

 

Πρώτα απόπειρα και τελική διάρρηξη μία εβδομάδα αργότερα

Επαγγελματίες του Παγγαίου περιγράφουν ότι η σπείρα αυτή δεν ήταν απλώς "περαστική" από την περιοχή τους. Σε περίπτερο των Αντιφιλίππων, για παράδειγμα, εντοπίστηκαν αρχικώς ίχνη από απόπειρα παραβίασης και μετά από μία εβδομάδα έγινε η τελική διάρρηξη. 

 

Οι ζημιές που υπέστη ο επαγγελματίας ξεπερνούν τις 10.000€ αφού εκτός από μεγάλο εμπόρευμα τσιγάρων και προϊόντων καπνού, προκλήθηκαν πολύ μεγάλες ζημιές στα στόρια και τον υπόλοιπο εξοπλισμό.  

 

Κλείνουν τα καταστήματα ανήμποροι να αγοράσουν εμπόρευμα από την αρχή 

Τόσο ο συγκεκριμένος επαγγελματίας όσο κι άλλοι σκέφτονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις αφού αδυνατούν να αγοράσουν εμπόρευμα από την αρχή. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εμπορεύματα όπως τα προϊόντα καπνού δεν ασφαλίζονται από καμία εταιρία κι έτσι δεν υπάρχει τρόπος αποζημίωσης. 

 

Απέτρεψαν τη διάρρηξη... τα σκυλιά που "διανυκτερεύουν" μέσα στο κατάστημα

Πιο τυχερός ήταν ένας ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων, στην επιχείρηση του οποίου επιχείρησαν να εισέλθουν οι δράστες αλλά το ξανασκέφτηκαν όταν είδαν τα σκυλιά ράτσας ροτβάιλερ να τους ετοιμάζουν… θερμή υποδοχή. 

 

Δεν συνέβη όμως το ίδιο με άλλο πρατήριο στην περιοχή, το οποίο οι δράστες άνοιξαν ανενόχλητοι και αφαίρεσαν τσιγάρα και μετρητά.