Πρόκειται για την παραγωγή σειράς 5 ντοκιμαντέρ και μιας ταινίας μεγάλους μήκους, με τίτλο «Στα φτερά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» από την εταιρία παραγωγής τηλεοπτικού περιεχομένου και Creative Agency “Gullwing” με έδρα την Καβάλα και  συμπαραγωγό την Cosmote.

 

Η σειρά των ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην Ελλάδα και Ευρώπη από το μεγάλο και μοναδικό Ελληνικό θεματικό ιστορικό κανάλι Cosmote History.

 

Η ταινία θα προβληθεί σε διεθνή και τοπικά φεστιβάλ και θα γίνει διανομή της σε διεθνή πνευματικά κέντρα, βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια ως εκπαιδευτικό – τεκμηριωτικό υλικό.

 

Η θεματολογία των ντοκιμαντέρ έχει να κάνει με τις άγνωστες αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από  τα εδάφη της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και του Βόρειου Αιγαίου κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για πρώτη φορά έρχονται στο φως μοναδικά τεκμήρια: επίσημα στρατιωτικά και διπλωματικά αρχεία, βιβλία πτήσεων, ημερολόγια, επιστολές και σπάνιες φωτογραφίες.

 

Ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Πασχάλης Παλαβούζης είναι ο ιστορικός σύμβουλος και σεναριογράφος της σειράς που σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο τεκμηριώνουν τα ιστορικά γεγονότα.

 

Μέσα από την ιδιωτική του συλλογή από μοναδικά και σπάνια έγγραφα και φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια από διαφορετικές πηγές, ξεδιπλώνεται η ιστορία για πέντε  αεροδρόμια άγνωστα έως τώρα στο ευρύ κοινό: της Δράμας, Ξάνθης -  Λίμνης Βιστωνίδας, Θάσου, Λήμνου, Θεσσαλονίκης – Βρασνών.

 
Καθένα με τη δική του στρατηγική αξία, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου και τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. 

Πολλές και άγνωστες ιστορίες συνδέονται με αυτά τα αεροδρόμια. 

 

Ιστορίες τόλμης και ανδρείας που καταγράφηκαν ως θρύλοι στη συλλογική μνήμη των κατοίκων των περιοχών που φιλοξένησαν τις αεροπορικές βάσεις. 

 

Παράτολμοι άνδρες, ξένοι – φερμένοι από τα πέρατα του κόσμου, αλλά και Έλληνες, νίκησαν το φόβο για το άγνωστο, αψήφησαν το θάνατο, πέταξαν με πρωτόγονες πτητικές μηχανές από πανί και ξύλο, πολέμησαν στους ουρανούς του Αιγαίου και της Μακεδονίας, έγιναν θρύλοι. Κάποιοι δε γύρισαν ποτέ πίσω στις πατρίδες τους.

 

Δεν είναι τυχαίο που βετεράνοι αεροπόροι με εμπειρία «χτισμένη» στο ελληνικό θέατρο επιχειρήσεων, σημαντικά σοφότεροι τόσο σε θέματα επιχειρήσεων όσο και θέματα που άπτονται της ίδιας της φυσιολογίας της πτήσης, συνέβαλαν αποφασιστικά μετά τον πόλεμο στην περαιτέρω διερεύνηση των ορίων του ανθρώπου στον αέρα, του αεροπλάνου και της πτήσης γεφυρώνοντας αποστάσεις που προηγουμένως φάνταζαν αχανείς.

 

Το έργο αποτελεί ιστορικό τεκμήριο και εκπαιδευτικό υλικό, ανεξίτηλο στο χρόνο που καταγράφει την ιστορία του τόπου. Αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές καθώς και παρακαταθήκη συλλογικής, κοινωνικής μνήμης.

 

Συνεργάτες της παραγωγής είναι το Kavala Airsea Show, η Αεροπορική Λέσχη Μωραϊτίνης Αριστείδης καθώς και άλλοι οργανισμοί & ιδιωτικές επιχειρήσεις.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομάδα των ανθρώπων που τεκμηριώνουν την ιστορία, συμμετέχει και ο David Bremner (γνωστός από την κοινότητα του Bristol Scout: Rebuilding Grandad's Aircraft) και άλλοι απόγονοι πιλότων και μαχητών που έδρασαν στην Ελλάδα, μεταφέροντας τις εμπειρίες του τότε στο σήμερα.

 

Τα απαραίτητα «γυρίσματα» είναι σε εξέλιξη στις περιοχές: Δράμα, Ξάνθη, Σέρρες  Καβάλα, Θάσο, Λήμνο, Θεσσαλονίκη.

 

Η πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Ξουλόγη, η γεμάτη πάθος και συναίσθημα εκφώνηση από τον Νίκο Γιαλελή, τα άρτια τεχνικά στοιχεία και ο μοναδικός τρόπος παρουσίασης του υλικού τοποθετούν την παραγωγή σε υψηλής καλλιτεχνικής αξίας έργο.